latinica  ћирилица
22/10/2020 |  16:28 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Дачић изабран за предсједника Скупштине Србије

Скупштина Србије је избором предсједника парламента, шест потпредсједника, генералног секретара и формирањем скупштинских одбора завршила конституисање.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

За предсједника Скупштине изабран је Ивица Дачић, а потпредсједници су Владимир Орлић /СНС/, Стефан Кркобабић /ПУПС/, Марија Јевђић /Јединствена Србија/, Радован Тврдишић /СПАС/, те представник мађарске мањине Елвира Ковач и бошњачке Муамер Зукорлић.

Скупштина је изабрала Вељка Одаловића /СПС/ за генералног секретара, а формирани су и скупштински одбори, након чега је завршена конститутивна сједница новог парламента.

Дачић је најавио да ће сљедећа сједница парламента, на којој би требало да се расправља о закону о министарствима, бити највјероватније у суботу, 24. октобра.

Посланицима су на сједници 3. августа потврђени мандати, а избором скупштинског руководства заокружен је процес формирања парламента, тако да се стварају услови и за избор нове владе Србије коју ће, осим СНС-а, чинити СПС, СПАС и странке мањина.

Након конститутивне сједнице парламента слиједе измјене закона о влади и министарствима, с обзиром на то да је најављено оснивање два нова министарства, а потом ће на посебној сједници мандатар Ана Брнабић посланицима изнијети приједлог састава свог кабинета.

Гласање о приједлозима закона о влади и министарствима очекује се у понедјељак, 26. октобра, а експозе Брнабићеве је планиран је за сриједу, 28. октобра.

Дачић: Само уједињена Србија може да одговори изазовима

Новоизабрани предсједник парламента истакао је да је задатак овог, највишег политичког тијела, да допринесе стабилности и јединству Србије.

- Само уједињена Србија може да одговори изазовима који је чекају - рекао је Дачић у свом првом обраћању у парламенту на мјесту предсједника Скупштине Србије.

Он је рекао да је, у складу са тим, његов задатак да помогне да Скупштина штити свој углед, улогу, интегритет и достојанство и да на најбољи могући начин остварује своју највишу законодавну власт у земљи.

- Ово је Скупштина свих грађана и посланика. Тражим међусобну толеранцију за различита мишљења, уз уважање политичких разлика, са жељом да се ради у најбољем интересу будућности Србије и њених грађана - рекао је Дачић.

Он је захвалио предсједнику Србију Александру Вучића, који није морао, али га је предложио на ово мјесто, те истакао да је за сваког државотворног политичара највећа част бити на челу највишег политичког тијела и носиоца највише уставотворне и законодавне власти Србије.

- Ово тумачим као велику част - рекао је Дачић, подсјећајући да је у претходним годинама био и премијер и министар унутрашњих послова и шеф дипломатије, али да је предсједник Скупштине највиша функција коју је до сада обављао.

Дачић је захвалио и Смиљи Тишми, која је до његовог избора предсједавала конститутивној сједници као најстарији посланик, те додао да је ово први пут да је икада дијете логораш из Другог свјетског рата, као што је Смиља, предсједавало Скупштини Србије.