latinica  ћирилица
22/10/2020 |  16:48 ⇒ 18:15 | Аутор: СРНА

Каран: Све одлуке у складу са законом и с циљем заштите здравља грађана

Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран данас је, у име Владе и Републичког штаба за ванредне ситуације, али и свих других институција, упутио апел свим грађанима Српске да стриктно поштују мјере Штаба у вези са пандемијом вируса корона.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Напомињем да Републички штаб доноси мјере превасходно на бази мишљења, ставова и праћења епидемиолошке ситуације од Института за јавно здравство Српске, дакле на бази стручних мишљења медицинске струке а све са једним јединственим циљем да заштитимо здравље наших грађана, а штитећи њихово здравље штитимо и Српску и њену економију - поручио је Каран у изјави за Срну.

Он је нагласио да у овој ситуацији постоји једна невјероватна повезница између здравља грађана, сваког појединца и здравља Републике Српске кроз економију и њену привреду.

- Заиста желимо и још једном наглашавамо, а и данашњи дан је доказ тога, да се сви морамо придржавати мјера које се прокламују и практично дају упуте свим нашим државним институцијама, органима, грађанима, општинским и градским штабовима. Данас смо имали најтежи дан и можемо доћи у врло тешку ситуацију. Чувајте своје здравље и здравље својих најближих и свих оних који су поред вас - истакао је Каран.

Он је подсјетио да су мјере Републичког штаба за ванредне ситуације свих ових мјесеци од 17. марта, од када је почео и активирао се Републички штаб за ванредне ситуације, када је одржана прва сједница до јучерашње 59. сједнице, засноване на законским прописима, правној регулативи Републике Српске и ниједна мјера није, нити ће бити, нити може изаћи из тог оквира.

- Веома је важно због тога што дио грађана, оних који су, чини се, против јавног здравља, шире лажне вијести, дезинформације да одлуке Републичког штаба нису правно утемељене. Два кључна закона - Закон о спречавању ширења заразних болести и Закон о заштити становништва у ванредним ситуацијама дају довољан правни оквир и све оне измјене и допуне које смо радили ових мјесеци дају јасан правни оквир за све мјере Републичког штаба - појаснио је генерални секретар Владе Српске.

Он је додао да када се ушло у ову ситуацију са пандемијом вируса корона, у марту и априлу ове године, законска регулатива Републике Српске није јасно препознавала такве ситуације.

- Пратећи ситуацију и доносећи одређени број мјера, прије свега, мјере о ограничавању окупљања грађана, ношења заштитне маске, држања дистанце, дезинфекција, чак и неких оштријих ствари као што је био полицијски час, забрана кретања између општина, ми смо ишли са измјенама и допунама законске регулативе и у међувремену стварали законске претпоставке и основе за све мјере које данас и примјењујемо - истакао је Каран.

Он је навео да, прије свега, Закон о спречавању ширења заразних болести, посебно његов члан 43 говори управо о мјерама које Република и њене институције предузимају с циљем спречавања ширења заразних боести и, између осталог, катастрофа изазваних њиховим ширењем као што је случај код епидемија, пандемија...

- Подсјетићу да смо у једном моменту због брзине реаговања, а законска процедура није баш брза, увели и ванредно стање у Републици Српској гдје смо ушли у уставни оквир и због немогућности да се Народна скупштина суспендује, гдје је предсједница Републике Српске преузела ингеренције Народне скупштине и донијела низ уредби које су олакшале институцијама Српске, Влади, Републичком штабу за ванредне ситуације, градским и општинским штабовима да имају и законски оквир за предузимање мјера. Поновићу још једном, све те мјере имају искључиво и један једини задатак - да штите здравље и животе наших грађана и да истовремено штитимо и Српску, а штитећи њено здраво ткиво, односно грађане, штитимо и њену економију и привреду - нагласио је Каран.

Он је нагласио да све спекулације и медијски иступи појединаца или "зналаца" показују да недовољно познају нашу законску регулативу.

- Не желим да коментаришем судске пресуде, а ријеч је о једном прекршајном суду у Приједору. Сматрам да је тај судија само на бази једне реченице Закона о јавном реду и миру Српске, члана 22, који говори о томе да државни орган доноси те мјере оцијенио да Републички штаб за ванредне ситуације није државни орган. То је за мене неконзитентност правних прописа и неповезивање Закона о јавном радеу и миру, Закона о забрани ширења заразних болести и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, али то више није ни важно. Ми смо и све оне недостатке правне трегулативе, које су заиста постојале на почетку пандемије у марту и априлу, заједно са нашим правосудним системом и институцијама, Министарством правде и Владом Српске успјели надомјестити и наша правна регулатива је чиста - нагласио је Каран.

Он је поновио да је све и једна одлука Републичког штаба утемељена на закону.

- Сви они који евентуално позивају грађане да не поштују мјере Републичког штаба, прије свега, директно су усмјерене на угрожавање живота наших грађана и то је веома опасно. Ја их морам подсјетити да улазе у кривичну сферу и сви они који шире заразу и који својим поступцима иду у том правцу у сфери су кривичног дјела и нека воде рачуна о томе. Сигурно је да ће наши органи гоњења предузети мјере против таквих - рекао је Каран Срни.

Он је истакао да је највећи број наших грађана потпуно свјестан да су ово прије свега оправдане мјере, користи их цијели свијет, а на крају, свјетска здравствена струка је рекла да су генерално три основне мјере заштите -заштитна маска, дистанца и хигијена, како би било сачувано здравље.

- Ширење дефетизма и грађанске непослушности не треба никоме у сфери заштите људских живота и то треба прескочити. Грађани не треба да се воде таквим смјерницама већ да слушају шта говоре и раде њихови републички органи и локални штабови. Само је један циљ ових мјера а то је да заштитимо угрожено здравље грађана и економски капацитет Српске - поручио је Каран.

Генерални секретар Владе Републике Српске истакао је да је рад Републичког штаба за ванредне ситуације током ванредне ситуације у Републици Српској која је уведена 16. марта ове године и у којој су под команду Републичког штаба дошле организационе јединице снага за заштиту и спасавање Републике Српске био у складу са законским актима и с циљем заштите здравља грађана Српске.

Каран је истакао да су свих ових мјесеци, од када је Република Српска у ванредној ситуацији због вируса корона, републички органи и Републички штаб за ванредне ситуације имали добру сарадњу и са Уставним судом Републике Српске који је давао своја мишљења и приједлоге који су били од интереса за остваривање законитости.