latinica  ћирилица
22/10/2020 |  21:19 ⇒ 23/10/2020 | 10:15 | Аутор: РТРС

Вишковић: Затварање посљедња опција која ником не треба (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да сви грађани морају да поштују мјере донесене с циљем спречавања ширења корона како не бисмо дошли у ситуацију коју смо имали током прољећа.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић се залаже за "гвоздену" дисциплину како би се избјегао такозвани локдаун, односно затварање. Оцјењује да мјере попут ношења маски, забране приватних окупљања више од 10 особа и забране музике уживо, нису нечији хир, нити репресија, већ заштита здравља становника и економије. У супротном, каже, слиједи сценарио који смо већ имали током прољећа.

Вишковић истиче да је затварање посљедња варијанта која не треба ником у Републици Српској.

- То би сигурно, у овом тренутку, значило и економски слом Републике Српске, а питање је и колико би наши људи и психички и здравствено издржали поново један такав удар као што је био у марту и априлу - нагласио је премијер Српске.

Вишковић је апеловао и замолио грађане да својим понашањем допринесу да не дође до затварања предузећа, угоститељских објеката, школа, болница... јер, како је рекао, привреда не би поднијела још једно затварање и посљедице би биле непоправљиве дуги низ година.

Премијер је навео да епидемилошка ситуација није нимало добра, те да је циљ мјера да се не дође у позицију из марта ове године.

- Имамо искуства, знамо кроз шта смо прошли, и само је до нас хоћемо ли бити одговорни и сачувати здравље и економију - поручио је Вишковић.

Додао је да се у овом тренутку не размишља о затварању школа и вртића, јер они нису мјесто ширења вируса.

Када је ријеч о предизборној кампањи, Вишковић је позвао све политичке субјекте да се придржавају мјера, истакавши да институције чине све да ситуацију држе под контролом.