latinica  ћирилица
22/10/2020 |  21:31 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

Шеранић: Рестриктивније мјере у случају повећања броја заражених

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се, ако број заражених вирусом корона настави да расте овим темпом, врло брзо могу очекивати рестриктивније мјере, те да су све опције на столу, укључујући и полицијски час.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Ипак, надам се да ће постојеће мјере бити испоштоване и да ћемо видјети заустављање тренда раста заражених - рекао је Шеранић за АТВ.

Он је навео да је по увођењу рестриктивнијих мјера у посљедње вријеме сада циљ да се на погоршање ситуације одговори адекватно, појединачно и друштвено.

Шеранић је рекао да је, према посљедњим информацијама, на респираторима 20 обољелих од вируса корона, међу којима и лице које има 31 годину.

- Болнички сектор је попуњен неких 80 до 90 одсто када је ријеч о тренутним капацитетима, а постоје и додатни капацитети - навео је Шеранић.

Он је нагласио да је, осим борбе са вирусом, важно организовати редовну здравствену заштиту за друга обољења.

- Али, ако се овакав темпо заразе настави мораћемо да идемо само на хитно пружање здравствене услуге да бисмо очували здравствене раднике и особље који су осам мјесеци изложени притиску када је ријеч о вирусу - напоменуо је Шеранић и додао да је данас било 12 заражених здравствених радника, али да се они нису заразили унутар здравствене установе.

Он је најавио да ће бити испитано како су у појединим локалним заједницама тамошњи кризни штабови давали дозволе за окупљања више од 50 лица, попут свадби.

- Биће у том смислу тражена одговорност локалних власти које су прекршиле одредбе Републичког кризног штаба - нагласио је Шеранић и појаснио да су локалне власти биле дужне да доносе рестриктивније мјере, а никако да их ублажавају.

У вези са одржавањем локалних избора, Шеранић је рекао да није проблем организовати гласање, али да треба пронаћи начин како ће оно бити организовано за велики број заражених, јер је то људско право.