latinica  ћирилица
22/10/2020 |  21:55 ⇒ 23/10/2020 | 09:03 | Аутор: РТРС

Кострешевић: Полицијски час у случају да епидемија измакне контроли (ВИДЕО)

Ако ситуација са вирусом корона изађе ван свих оквира, дефинитивно ће бити уведен полицијски час и надлежни се сигурно неће либити увођења било које мјере у циљу заштите здравља свих грађана, истакао је Синиша Кострешевић, директор Полиције Републике Српске гостујући у нашој емисији Печат.
Синиша Кострешевић - Фото: РТРС
Синиша КострешевићФото: РТРС

- Март и април морамо посматрати из другог оквира. Тада се није знало са чим се сусрећемо. Није поента да све затварамо, већ да испоштујемо све мјере и норме да са што мањим посљедицама превазиђемо све ово - нагласио је Кострешевић.  

Он је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације донио одлуку да су маске обавезне и на отвореном, као и да је на приватним окупљањима дозвољено присуство до 10 особа.

- Једноставно, Кризни штаб је био приморан мјере буду пооштрене. Свака локална заједница има полицијску станицу, и нормално је да највећи терет мјера поднесе полиција. Нисмо ми ту сами, ту су и Инспекторат, те Комунална полиција. Полиција поступа по два закона, Закону о јавном реду и миру и Кривичном закону Републике Српске. Влада је донијела уредбу и проширила обим дјеловања полиције и Законом о спречавању ширења заразних болести - истакао је Кострешевић.

Он је нагласио да Полиција Републике Српске већ мјесец и по дана ради интезивније, када су у питању епидемиолошке мјере.

- Од јула смо имали проблематичне скупове - јавна окупљања, свадбе, весеља и слично - у већим обимима него што је било дозвољено. Од августа смо кренулчи обимније, а у посљедњих мјесец и по много интезивније, гдје смо провели 1.443 контроле, мимо инспекција. Поднијели смо 58 извјештаја о кривичном дјелу. Знатно већи је број прекршаја попут неношења маски - поручио је директор Полиције Републике Српске.  

Он се осврнуо и на предизборне скупове.

- Закон је једнак за све, како оне у угоститељским објектима, тако и на предизборним скуповима, наравно, ако крше епидемиолошке препоруке - јасно је истакао Кострешевић.  

Он је одбацио спекулације да полиција селективно контролише угоститељске објекте.

- На примјер, у Бањалуци су сви објекти исконтролисани и сматрам да таквим тврдњама нема мјеста - поручио је Кострешевић.