latinica  ћирилица
22/10/2020 |  22:21 ⇒ 23/10/2020 | 07:47 | Аутор: СРНА

Јахја Вуковић, који је осумњичен за тероризам, изручен БиХ

БиХ је из Турске изручен Јахја Вуковић /21/ из Бихаћа, који је под истрагом Тужилаштва БиХ јер је осумњичен да је 2014. године отпутовао у Сирију, те се прикључио паравојним формацијама терористичке организације Исламска држава, саопштио је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Лоцирање, идентификовање, хапшење и транспорт осумњиченог извршен је заједничким напорима Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских и безбједносних агенција у оквиру антитерористичких активности.

Изручење осумњиченог реализирано је на међународном аеродрому Сарајево, након чега је лишен слободе и биће предат поступајућем тужиоцу.

Према прикупљеним доказима, осумњичени се прикључио формацији "Ал Нусра фронт", гдје је заједно са другим држављанина БиХ, у оквиру јединице "Хаттаб", учествовао у терористичким активностима ове групе, које су укључивале нападе на становништво, убијање, противправна затварања и друге терористичке активности.

Прикупљени докази указују да је осумњичени био припадник ових формација до 2019. године и коначног слома структура терористичке организације Исламска држава, након чега се скривао на подручју Турске, гдје је откривен и лишен слободе.