latinica  ћирилица
23/10/2020 |  11:46 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила закључке о раду Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву (ФОТО/ВИДЕО)

У Административном центру Владе Републике Српске одржана је посебна сједница Владе Републике Српске, на којој се разматрао Извјештај о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године.
Милорад Којић (фото: Youtube / Влада Републике Српске) - Фото: РТРС
Милорад Којић (фото: Youtube / Влада Републике Српске)Фото: РТРС

- На приједлог предсједника Комисије професора Рафаела Изрелија који се обратио путем видео-линка, Влада Српске је примила извјештај к знању и усвојила закључке - рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић на конференцији за новинаре.

Којић је нагласио је да ће Влада Српске прихватити резултате овог Извјештаја.

- Вјерује да ће сагледавање истине допринијети помирењу између народа у БиХ - каже Којић. 

Нагласио је да су Извјештајем обухваћена силовања, убиства и други злочини над Србима, те да показује да је српска заједница у Сарајеву уништена у тоталитету.

Истакао је да су аутори, у зависности од својих референци и стручности, обрађивали свако свој дио поглавља, те да стоје у пуном капацитету иза комплетног Извјештаја.

Којић је навео да је Центар доставио сву документацију коју је Међународна комисија тражила на увид, те да су кориштени домаћи и међународни извори.

- Међународна комисија је информације и документа тражила и од институција Федерације БиХ, али, нажалост, ниједан документ није достављен - рекао је Којић.

Он је додао да је Међународна комисија завршила свој рад и на Извјештају за Сребреницу, те да су у току техничке ствари, као што је лекторисање и превод, након чега ће и овај извјештај бити представљен јавности.

Истакао је да ће Извјештај бити преведен на више језика, а ускоро ће бити отворен и интернет сајт.

- Извјештај сачинили највјеродостојнији ауторитети на свијету - додао је Којић.

Посебној сједници присуствовала је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.