latinica  ћирилица
23/10/2020 |  16:21 ⇒ 16:22 | Аутор: СРНА

Готово половина новозаражених из Београда

У Србији је у протеклих седам дана откривено још 2.396 заражених вирусом корона, при чему је више од 49 одсто из Београда, а више од двије трећине доби до 60 година, речено је из Кризног штаба.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је на конференцији за новинаре у Београду да је око 85 одсто заражених било у групи до 60 година, а да је 15 одсто хоспитализовано.

Она је навела да је од почетка епидемије у Србији укупно 786 преминулих, у болници је било 530 пацијената.

- Ризично понашање је некоришћење превентивних мјера. Узор треба да нам буду наши најстарији суграђани који се најсавјесније понашају, као и дјеца. Овај вирус има благе облике испољавања или их нема уопште, на једну позитивну особу иде пет до 10 одсто оних који су заражени, а не знају да носе заразу - рекла је Тепавчевићева.

Према њеним ријечима, радно активно становништво и група млађих одраслих особа су у највећем ризику због повећаног интензитета контакта.

- У највећем броју случајева пацијенти имају благи облик или асимптоматске облике испољавања - навела је Тепавчевићева.

Она је истакла да се у посљедњих 10 дана свакодневно за 20 до 40 пацијената више прими него што се отпусти са болничког лијечења.

Директор Клиничко-болничког центра Бежанијска коса Марија Здравковић саопштила је да је из ове болнице отпуштен пацијент који је био на респиратору 41 дан.

Она је навела да је Србија тренутно свијетла тачка на ковид мапи Европе, те додала да највећи број пацијената има средње тешку клиничку слику.

Када је ријеч о дјеци, у Клиничком центру "Драгиша Мишовић" у Београду смјештено је 10 дјеце и шест мајки.

У Србији су у протекла 24 часа тестирани узорци 8.209 особа од којих је 579 позитивно, а преминуле су три.