latinica  ћирилица
24/10/2020 |  15:03 ⇒ 25/10/2020 | 08:02 | Аутор: РТРС

Отворена ковид болница у Бијељини (ФОТО/ВИДЕО)

Повећање броја новозаражених вирусом корона захтијеваће проширивање болничких капацитета, за шта су се у Бијељини припремили. Тако је у бијељинској болници отворена нова болница за обољеле од ковида са додатних 50 кревета, за коју су Влада и Град обезбиједили 800.000 КМ.
У Бијељини отворена ковид болница (фото: InfoBijeljina.com) -
У Бијељини отворена ковид болница (фото: InfoBijeljina.com)

Овом догађају присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Нова болница изграђена је у адаптираним просторијама старе болничке зграде, а у једном од старих објеката уређен је и простор гдје ће бити измјештена поликлиника са консултативно-специјалистичким амбулантама.

Вршилац дужности директора Болнице "Свети врачеви" у Бијељини Златко Максимовић рекао је да нови објекти, чија је адаптација трајала два мјесеца, имају површину 2.600 метара квадратних.

- У условима када пандемија напредује бијељинска болница покушава да је дочека што спремније и здравствени радници даће све од себе да прођемо са што мање посљедица - поручио је Максимовић.

Министар Шеранић је рекао да је у Бијељини подигнут и капацитет лабораторије која ради до 200 узорака на утврђивању лица која су заражена вирусом корона.

- Додатни капацитети уклапају се у план који спроводимо у дјело, попуњавамо тренутне капацитете, развијамо додатне, а онда имамо коначан план који подразумијев или дијељење боница на ковид и нековид или претварање цијеле болнице у ковид болницу - навео је Шеранић.

Влада Српске обезбиједила је 600.000 КМ за пројекат болнице, а град Бијељина 200.000 КМ. Садашња болница за обољеле од ковида у Бијељини има капацитет 40 до 50 болесничких кревета и од почетка епидемије вируса корона збринула је више од 550 пацијената.

Шеранић, Додик и Максимовић (Фото: РТРС)

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је ово прва ковид болница овог обима и овако опремљена у Републици Српској.

- У наредним седмицама то ће бити урађено и у Бањалуци, гдје ће стара поликлиника бити уређена да може да прими ковид болеснике на квалитетан начин - најавио је Додик.

Фото: РТРС

Градоначелник Бијељине упозорио је да се епидемиолошко стање у граду усложњава и да је велики број заражених вирусом корона посљедњих дана, те позвао суграђане да заједничким снагама учествују у напорима да се смањи број заражених, уз поштовање мјера.

- Руководству болнице честитам на овом подухвату јер је за веома кратко вријеме направљена ковид болница, с обзиром да се стање усложњава и да слиједе тешке седмице - рекао је Мићић.

Најављено је да ће Влада у наредним семицама дозначити још 300.000 КМ за такву болницу у Бијељини.