latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:59 ⇒ 25/10/2020 | 09:04 | Аутор: РТРС

Три нова министарства у Влади Србије (ВИДЕО)

У новој Влади Србије биће три нова министарства. Народна скупштина разматрала је Приједлог закона о министарствима, који ће сутра на гласање. Сутра ће бити позната и имена министара, послије сједнице СНС-а. Мандатарка, Ана Брнобић, експозе представља у сриједу.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Према Приједлогу закона о министарствима, Владу Србије ће чинити 21 министарство, а три нова биће Министарство за бригу о породици и демографију, Министарство за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог, као и Министарство за бригу о селу.

Остају министарства финансија, привреде, пољопривреде, шумарства и водопривреде, заштите животне средине, грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, рударства и енергетике, трговине туризма и телекомуникација.

Остаће и министарство правде, затим државне управе и локалне самоуправе, МУП, министарство одбране, спољних послова, министарство за европске интеграције, као и министарства просвете, здравља, омладине и спорта, кулуре и информисања, рада запошљавања борачких и социјалних питања.

Приједлог закона о министарствима у скупштинску процедуру је упутило 167 посланика са листе "Александар Вучић – за нашу дјецу".

Мандатарка Ана Брнабић, према најави, свој кабинет и експозе у парламенту треба да представи у сриједу, 28. октобра, а састав нове владе биће познат послије сједнице Предсједништва СНС-а, која је заказана за 25. октобра.

За сада се са сигурношћу може рећи једино да ће Синиша Мали остати министар финансија. Маја Гојковић би требало да преузме Министарство породице, а према неким најавама, могло би доћи до ротације Небојше Стефановића и Александра Вулина.

Аналитичари кажу да чињеница да се оволико одуговлачило са именима показује да СНС-у није лако предложити кандидате.

СПС и СПАС добиће по једно мјесто у Влади. Александар Шапић је рекао да неће бити министар, док би социјалисти могли кандидовати жену за министра, јер ће према плану, 50 одсто министарских позиција заузети жене.