latinica  ћирилица
24/10/2020 |  21:47 ⇒ 21:48 | Аутор: АТВ

Драгић: Алармантна ситуација са вирусом корона

Шеф Одјељења полуинтензивне његе за нехируршке гране УКЦ-а Саша Драгић рекао је да је у Универзитетски клинички центар Републике Српске у протекла 24 часа примљено 46 лица заражених вирусом корона.
УКЦ Републике Српске -
УКЦ Републике Српске

- Ситуација са вирусом корона је крајње алармантна. Ако погледамо дневни извјештај УКЦ-а, имамо 170 хоспитализованих пацијената. Само у протекла 24 часа примили смо 46 пацијената - рекао је Драгић за АТВ.

Он је навео да је у болничке капацитете у простору старе хирургије у протеклих 48 часова смјештено 66 пацијената, истакавши да су то велике бројке и аларм за јавност.

Драгић наводи да млађе особе све чешће оболијевају.

- Није у питању само старија популација са бројним коморбидитетима, лијечили смо и лијечимо младе пацијенте који немају бројна обољења - каже Драгић.

Он апелује на грађане да носе маске и поштују физичку дистанцу како не би дошло до даљег раста броја заражених.

- Поред тога што лијечимо пацијенте који су позитивни на вирус корона, ми имамо и један, условно речено, паралелан здравствени систем. Имамо и друге болести и обољења и те пацијенте не смијемо да спајамо. Може се десити да због физичке немогућности, возило хитне помоћи не стигне на одређено мјесто да преузме критичног пацијента. Такође, може се десити у једном дану велик прилив пацијената или потреба за великим бројем тестова, а да физички није могуће тако нешто. Сваки здравствени систем, па у најразвијеним земљама, у неком моменту може да колабира - каже Драгић.