latinica  ћирилица
25/10/2020 |  13:45 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Игуман Јањић: Питање српске православне баштине отворити у Бриселском дијалогу

Игуман Манастира Високи Дечани Сава Јањић поручио је да питање српске православне баштине на Космету треба да буде званично отворено у Бриселском дијалогу, независно од политичког тока преговора, уз обавезно учешће представника СПЦ.
Игуман Сава Јањић (Фото: Спутњик) -
Игуман Сава Јањић (Фото: Спутњик)

Игуман Сава је напоменуо да су Срби и представници СПЦ, која на овом простору посједује вриједну баштину, искључени из дијалога, као да на Косову и Метохији живе само Албанци, а да Срби живе само у централној Србији.

- Покушаји да се баштина СПЦ негира као српска и прогласи за косовску, директна је последица стратегије албанизације цјелокупне баштине на Косову и Метохији - написао је игуман на свом "Фејсбук" профилу.

Поводом отварања теме "косовске културне баштине" на фестивалу "Мирдита" у Београду, који је изазвао низ реакција, игуман Сава је поручио да отварање теме "косовске културне баштине" наноси штету међунационалним и међувјерским односима на Косову и Метохији и не доприноси помирењу.

Према његовим ријечима, практично ниједна организација косовских Албанаца није се оградила од систематске дискриминације према баштини СПЦ и српског народа која се годинама спроводи на очиглед свих на Косову, посебно преко појединих медија на албанском језику.

Игуман је поручио да је културна сарадња важна и потребна, али да је поред лијепих изјава у Београду, важно да се покаже поштовање српске културе и баштине Срба на Космету.