latinica  ћирилица
25/10/2020 |  19:43 ⇒ 21:49 | Аутор: СРНА

СЗО: Свијет на прекретници, неке земље на "опасном путу"

Свјетска здравствена организација објавила је данас да је јуче оборен нови свјетски рекорд кад је ријеч о броју заражених вирусом корона, трећи дан заредом.
Вирус корона (фото: Министерство обороны РФ) -
Вирус корона (фото: Министерство обороны РФ)

Према подацима Свјетске здравствене организације, код 465.319 лица потврђена је инфекција вирусом корона у посљедња 24 часа, што је више у односу на дан раније - 449.720, док је у четврак тај број износио 437.247.

СЗО упозорава да су неке земље на "опасном путу" због експоненцијалног раста броја заражених.

Према подацима СЗО, у свијету је потврђено више од 42,3 милиона случаја инфекције, док је близу 1,15 милиона умрло, укључујући 6.570 у суботу, објављено је на сајту ове организације.

Скоро половина свих јучерашњих нових случајева регистрована је у Европи, гдје је у једном дану потврђена инфекција код 221.898 лица.

Укупно је у Европи потврђена инфекција код више од девет милиона људи.

- На кључној смо прекретници у овој пандемији, посебно у сјеверној хемисфери - рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус новинарима у петак, 23. октобра.

Он је рекао да ће наредних неколико мјесеци бити веома тешки, те да су неке земље на опасном путу.

- У превише земаља видљив је експоненцијални раст случајева заражених па су болнице и одјељења интензивне његе близу или су већ прекорачиле своје капацитет, а тек смо у октобру - рекао је он.

Додао је да СЗО апелује да свјетски лидери одмах предузму мјере, спријече непотребне смртне исходе, колапс здравствених система и ново затварање школа.