latinica  ћирилица
26/10/2020 |  07:58 ⇒ 08:14 | Аутор: РТРС

Филм "Дијадем" Милане Мајар награђен у Русији (ВИДЕО)

Филм "Дијадем" Милане Мајар у продукцији РТРС-а проглашен је за најбоље документарно остварење на 25. Међународном фестивалу дјечијег филма у Самари.
Награда у Русији - Фото: РТРС
Награда у РусијиФото: РТРС

Филм "Дијадем" проглашен је најбољим документарним остварењем у опсежној међународној конкуренцију филмских ствараоца из Киргистана, Таџикистана, Јерменије, Бјелорусије и Италије

Филм говори о судбини позоришне умјетнице Јулије Бнајат из Сирије која је 2013. године напустила отаџбину и пребјегла у Украјину.

Сниман је у Кијеву у копродукцији са португалским продуцентом Антониом Коста Валенте. Преведен је на пет свјетских језика.

Филмове професионалних филмских ствараоца оцјењивао је колективни дјечији жири, а дјечије филмове из такмичарског програма "Филмови које смо сами снимили" оцјењивали су режисери и наставници. У том програму номинована су 52 филма, која су направила дјеца из Самаре, Тољатија, Рјазања, Севастопоља, Москве, Санкт Петербурга, Иркутска и других градова.
Филмски форум у Самари важан је догађај у културној сфери Самарске регије и Руске Федерације и сматра се највећим филмским фестивалом за дјецу и омладину у Русији. Фестивалска догађања одржана су на 77 локација у четири града и шест округа у региону.

Од 139 филмова пријављених на фестивал 53 су прошла такмичарски избор и приказана су публици. Филмске пројекције и креативни састанци одвијали су се у биоскопима, културним центрима и школама."Неки од ових догађаја, због тешке епидемиолошке ситуације, могу се видјети само у онлине формату. Данас дјеца - сутра људи" - чувена фраза Сергеја Михалкова, мото је овог фестивала.

Ове године фестивал је био посвећен 75. годишњици Побједе у Великом отаџбинском рату и у главном програму фестивала приказано је 12 руских филмова на ратну тему. На церемонији отварања фестивала приказан је програм “Музика рата.“ Пјесме о Великом отаџбинском рату изводили су млади умјетници, а на екрану су приказани снимци из филмова о рату који су постали класика. Дјеца су могла да виде и најбоље примјере и новитете анимације "Сојузмултфилма", студија "Пчела", "Кинофеста" и других.

Организатори фестивала су Самарски регионални огранак сверуске организације "Савез кинематографа Руске Федерације" и студио "Волга-Филм", а уз подршку Министарства културе Руске Федерације, Министарства културе Самарске регије и Министарства образовања и науке Самарске области.