latinica  ћирилица
26/10/2020 |  08:31 ⇒ 11:27 | Аутор: РТС

Радојичић: Повеља о братимљењу је круна сарадње Бањалуке и Београда (ФОТО)

Београд и Бањалука већ дуго сарађују и гаје пријатељске односе, а круна те сарадње је повеља о братимљењу Београда и Бањалуке која ће данас бити потписана.
Игор Радојичић (Фото: facebook/Grad Banja Luka) -
Игор Радојичић (Фото: facebook/Grad Banja Luka)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже за РТС да је та повеља највиши степен сарадње два града.

Радојичић истиче да Бањалука жели да се развија као један од регионалних центара.

Радојичић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио да је природно да Београд и Бањалука на такав начин сарађују. 

- Ми имамо један споразум из 2013. године о пријатељству, али ово је највиши могућ степен сарадње два града. Београд има у свом сету побратиме као што су Пекинг, Чикаго, Москва. Ми смо најмањи. Мислим да су осјећања најтоплија када је у питању Бањалука - рекао је Радојичић.

Србија и Република Српска су, наводи, најближи партнери, трговински и еконономски.

- Има много комуналних тема, културне сарадње, много тема научно-технолошког развоја и запошљавања. Очекујемо да ћемо једну по једну од тих тема даље подизати на виши ниво - нагласио је Радојичић.

Бањалука је, истиче, концептуално главни град Републике Српске и жели да се развија као један од регионалних центара.

- За нас су сва интересантна питања која се тичу развој једне метрополе. Данас су стандарди зелени град, паметни град. Бањалука је један од првих градова у региону који има акциони план зеленог града. Припремамо стратегију паметног града - рекао је Радојичић.

Истиче да је град једно велико домаћинство и да се посао никад не завршава.

- Ово је једна степеница у развоју. Београд иам искуства са управљањем отпадним водама, Београд има технолошки парк. Све оно што је добро искуство једног и другог је добродошло - напомиње Радојичић.

Епидемиолошка слика у Бањалуци је, напомиње, знатно погоршана.

- Број новобољелих је троцифрен. Овај талас је неупоредиво јачи него онај први. Јуче је Републички штаб донио одлуку о затарању школа, скраћено је радно вријеме појединих услуга. Налазимо се на удару који се јако осјетио у здравственим установама. Све већи број људи чека на тестирања. Надамо се да даљи раст неће бити такав да ће доћи до пуцања - указује Радојичић.

Додаје да су грађани прилично дисциплиновани и да на отвореном велики број грађана носи маску.

- И даље инсистирамо на примјени мјера. Још увијек има културних манифестација са одређеним распоредом у салама. Још увијек се догађају спортске манифестације без публике. Школе су најновија одлука, да се обустави настава у школама. Превентивно се ишло на смањењење контаката - истиче Радојичић.

За неношење маске казна је, каже, ка 100 КМ.

- Услужни објекти могу бити и затворени због непоштовања мјера - додаје Радојичић.

Бањалука се, закључује, спрема да идуће године буде кандидат за европску престоницу младих.