latinica  ћирилица
26/10/2020 |  08:58 ⇒ 09:03 | Аутор: sputniknews.com

СЗО: Србија треба да размишља о новим мјерама

Директор Канцеларије Свјетске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да треба размишљати о новим мјерама против ширења вируса корона.
Београд (Фото: Shutterstock) -
Београд (Фото: Shutterstock)

Он је рекао да су цифре новообољелих високе и да ситуација јесте озбиљна.

Таква епидемиолошка ситуација је у складу са трендом у Европи и сјеверној хемисфери, који је генерално забрињавајући, рекао је Ивануша за РТС.

- Треба заустављати погоршања што је раније могуће, јер видимо да се земље које то нису урадиле сада налазе пред великим изазовима - упозорио је Ивануша.

Он је навео да је Србија много тога урадила, да је брзо пребацила здравствени систем са нормалног на ковид, као и да су на снази многе мјере, али да се оне не изводе на најоптималнији начин и да има мјеста за побољшање.

- Треба размишљати о новим мјерама, треба ограничити окупљање људи, омогућити онима који иду на посао да су безбједни, свуда одржавати физичку дистанцу, маске, хигијену руку, тестирање оних који имају симптоме, карантин за обољеле, као и правовремено лијечење - нагласио је Ивануша.

Он каже да PCR тестирање људи који улазе у Србију није одлучујућа мјера, већ да је најбитније поштовати јавно - здравствене мјере.

Ивануша наводи и да су нове ковид болнице од изузетног значаја јер ће људима бити потребно болничко лијечење, али да болница не може спречити епдиемију, која се спријечава јавноздравственим мјерама.