latinica  ћирилица
26/10/2020 |  09:33 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Фејсбук уводи ванредне мјере регулисања садржаја повезаног са изборима?

Америчка компанија Фејсбук могла би да уведе ванредне мјере регулисања садржаја у случају сукоба повезаних са изборима и нереда у САД, пише Вол стрит џурнал, позивајући се на неименоване упућене изворе.
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte) -
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte)

Према писању америчког листа, Фејсбук намјерава да смири потенцијално насиље уз помоћ алата који су посебно развијени за такозване земље ризика.

- Потрошили смо неколико година на изградњу безбједнијих и сигурнијих избора. Искористили смо лекције од претходних избора, унајмили стручњаке и изградили нове тимове са искуством у разним подручјима како бисмо се спремили за разне сценарије - саопштио је портпарол Фејсбука Енди Стоун.

Алати које Фејсбук планира да користи раније су дизајнирани за земље "са ризиком" и већ су употријебљени у Мјанмару и Шри Ланки. Они омогућују задржавање ширења садржаја и спуштају праг за идентификовање потенцијалних запаљивих објава, пренио је Спутњик.

Фејсбук ће мјере спровести само у случају критичне ситуације која може довести до насиља повезаног са изборима, пише Вол стрит џурнал и додаје да ће, уколико компанија одлучи да користи те алате, бити трансформисане информације које долазе до милиона Американаца.

Лист додаје да су план критиковали поједини чланови тима Фејсбука и представници Републиканске и Демократске странке који вјерују да ће мјере угрозити политичку дискусију.

Предсједнички избори у САД биће одржани 3. новембра, а у појединим америчким државама већ је почело рано гласање.