latinica  ћирилица
26/10/2020 |  09:39 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Заштита, рестаурација и конзервација архивских књига

Сарадњом Епархије зворничко-тузланске и Министарства културе и информисања Владе Србије започет је пројекат заштите и рестаурације архивско-књижних јединица, који ће бити настављен наредних година.
Сједиште Епархије зворничко-тузланске у Бијељини (Фото: radiokameleon.ba) -
Сједиште Епархије зворничко-тузланске у Бијељини (Фото: radiokameleon.ba)

Из Епархије најављују да ће уједно бити вршена и дигитализација архивских књига, да би цјелокупан фонд био доступан за научноистраживачке радове.

Овај пројекат ће се одвијати у више фаза, а у овој години извршен је процес рестаурације архивских књига "Црквени суд" /1940-1941, 1942, 1944/, "Уруџбени записник" /1900-1904/, "Домовник 23" /Пожарница 20. вијек/, "Домовник 24" /Пожарница 20. вијек/ и "Домовник 18" /Скиповац-Палежница 20. вијек/.

Приликом заштите и конзервације било је потребно развезати и извршити рестаурацију листова методом ламирања са попуном, а не методом наливања папирне пулпе.

Књижни блок је очишћен медицинским бензином и тиме је папир очишћен од прашине и масноћа, затим је папир сушен и пеглан, а волантни листови су убацивани између двије фолије и пресвлачени јапанском хартијом, а потом под притиском провлачен кроз ламинатор.

Из Епархије наводе да је овим начином рада папиру знатно продужен вијек трајања.

Листови који нису били волантни ојачани су лијепљењем трака папира помоћу реверзибилног лијепка, а на крају је извршено преповезивање књижног блока методом "патент протокол" - повез који се најчешће користи код књижних јединица у Архиву Епархије зворничко-тузланске.

Комплетан процес извршен је у књиговезници предузећа "Графопапир" из Бањалуке.

Епархија зворничко-тузланска је изразила захвалност Министарству културе и информисања Владе Србије, које је препознало важност овог пројекта.