latinica  ћирилица
26/10/2020 |  10:29 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Почиње јесења садња: Бањалука добија три нове алеје

Јесења садња младих садница под називом "1.000 садница за љепшу Бањалуку", у оквиру које ће наш град добити три нове алеје, почеће током ове седмице.
Садња дрвореда (фото:grad banjaluka) -
Садња дрвореда (фото:grad banjaluka)

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар истиче да ће овогодишња јесења акција започети садњом дрвореда посвећених матурантима на локацији новоизграђене "паралеле" Лауш-Паприковац и "Aлеје захвалности медицинским радницима", која ће бити формирана на зеленој површини код Универзитетско-клиничког центра Републике Српске.

Он је додао да ће бити засађена и алеја посвећена Спортском друштву Борац, гдје би, заједно са истакнутим члановима и бившим спортистима, подигли нову алеју на зеленој површини у Гундулићевој улици, тачније на простору уз источну трибину Градског стадиона.

- Осим ових активности, на више локација у граду садићемо нове саднице у сарадњи са грађанима и заједницама етажних власника. На овај начин желимо да ојачамо свијест о томе да је зеленило наше заједничко и да га као такво треба и да чувамо - рекао је Билчар.

Током јесењих мјесеци планирани су и радови на попуњавању постојећег дендрофонда у Парку Младен Стојановић, те наставак акције реконструкције дрвореда у складу са студијом анализе здравственог стања стабала.

Посебна пажња биће посвећена попуњавању дрвореда односно садњи нових садница на позицијама са којих су она уклањана у претходном периоду.