latinica  ћирилица
26/10/2020 |  10:45 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Нагорно-Карабах: Нове оптужбе за кршење примирја

Јерменија и Азербејџан изнијели су данас међусобне оптужбе за кршење примирја у области Нагорно-Карабах.
Нагорно-Карабах (фото:Voice of Vienna) -
Нагорно-Карабах (фото:Voice of Vienna)

Примирје је проглашено јуче, а ступило је на снагу данас у 8.00 часова по локалном времену, са циљем да се зауставе сукоби у којима је за само четири седмице погинуло неколико стотина, а можда и хиљада људи.

Ново примирје је трећи покушај прекида сукоба у Нагорно-Карабаху, а претходна два покушаја нису успјела јер су обје стране одмах прекршиле примирје.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је данас да су јерменске снаге, наводно, гађале насеља и положаје азербејџанске војске дуж цијелог фронта и границе двије земље, користећи малокалибарско ватрено оружје, минобацаче и хаубице.

Званичници јерменске војске одбацили су оптужбе Бакуа и оптужиле азербејџанске снаге за гранатирање сјевероисточног дијела Нагорно-Карабаха и других подручја, пише АП.

Нови сукоби у Нагорно-Карабаху, области која се налази на територији Азербејџана, али у којој живе етнички Јермени, ескалирали су 27. септембра и од тада обје стране пријављују жртве, укључујући цивилне.

Званичници Нагорно-Карабаха саопштили су да су убијена 974 јерменска војника и 37 цивила. Азербејџанске власти нису откриле војне губитке, али су саопштиле да је током сукоба убијено 65, а рањено 300 цивила.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је прошле седмице да Москва има податак да је у сукобима погинуло готово 5.000 људи.