latinica  ћирилица
26/10/2020 |  11:04 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Егзотично воће усред Семберије (ВИДЕО)

У семберском селу Попови машински инжењер Жарко Павловић узгаја, за наше просторе, необичне биљке које успијевају на другим континентима. За неке од њих многи на овим просторима нису никад ни чули.
Егзотично воће у Семберији - Фото: РТРС
Егзотично воће у СемберијиФото: РТРС

Све је почело прије десетак година када је Жарко добио плод кивана, афричке бодљикаве диње, чије је сјеме оставио и идуће године.

Када се расјече, плод ове биљке највише подсјећа на краставац.

Након тога многи пријатељи његове породице са својих путовања почели су му доносити ријетке биљке и сјемена тако да Жарко данас има много тога за показати . од необичних љутих паприка, љубичастог парадајза, стевије, до чичоке, батата и још много других биљки.

- Ово је физалис, перуанска јагода. Супруга је добила прошле године, оставили смо сјеме, посијали смо је и добро је родила. Изузетног је укуса, богата витамина. Зову је чаробно воће. Коме год сам дао пита шта вам је ово. Не знам шта може да се деси кад се поједе више, мада је супруга јела и по десетак, не може да се одоли како је лијепо. Ово је карела индијска диња, горка диња. Кад је зелен плод онда се измикса у сок и горачи, а кад сазре онда се распукне и поједе се месо око сјеменке - објаснио је Жарко.

Жарко је један од првих који је у Семберији почео да сади чичоку или слатки кромпир, чија стабљика може нарасти у висину и до 3,5 метра

- Изузетно је здрава, нема скроба у себи. Могу да је једу људи са повишеним шећером. Може да се једе пријесна, мени је и најбоље пријесна,. Не морате је термички обрађивати, само се огули, слади, као коријен од купуса, крта је и хрскава када се једе - нагласио је Жарко.

Сваке године број необичних засада у Жарковом дворишту се повећава.

Свака од ових биљки уноси шаренило и невјероватне боје захваљујући којима откривамо и чудесне укусе.