latinica  ћирилица
26/10/2020 |  11:52 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Подржана четири регионална акциона плана Транспортне заједнице

Савјет министара усвојио је данас на ванредној телефонској сједници информацију Министарства комуникација и транспорта о спровођењу уговора о оснивању Транспортне заједнице.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

На сједници је дата подршка регионалним акционим плановима за путеве, жељезнице, безбједност саобраћаја и олакшице у транспорту, који би требали бити разматрани на сједници Министарског савјета Транспортне заједнице, саопштено је данас из Савјета министара.

Усвајање ових планова је, како се наводи, од великог значаја након што је Европска комисија почетком октобра представила Економски и инвестициони план за западни Балкан, вриједан девет милијарди евра за период од 2021. до 2027. године за улагања у области транспорта, енергије, зелене и дигиталне трансформације.

У саопштењу се додаје да ће Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара наставити да редовно извјештава о реализацији обавеза преузетих уговором о оснивању Транспортне заједнице.

Уговором из 2017. године основана је Транспортна заједница у области друмског, жељезничког, унутрашњег водног и поморског саобраћаја, као и развоја транспортне мреже између ЕУ и земаља западног Балкана.