latinica  ћирилица
26/10/2020 |  11:53 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

У наредна три дана први мастерклас о територији културе

У наредна три дана у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци биће одржан први мастерклас "Територија културе: Како скренути с пута и наћи се на правом мјесту?", који је намијењен умјетницама, будућим критичарима, студентима, као и младима запосленим у медијима који се баве културом.
Бањалука - први мастерклас о теорији културе - плакат - Фото: СРНА
Бањалука - први мастерклас о теорији културе - плакатФото: СРНА

Мастерклас ће бити одржан истовремено у Музеју савремене умјетности Републике Српске, Народном музеју Црне Горе на Цетињу и Уметничкој галерији "Надежде Петровић" у Чачку, као пратећи програм 30. Меморијала Надежде Петровић.

Ове три установе мастерклас организују у сарадњи са теоретичарима, кустосима, умјетницима, стручним предавачима из региона, а у оквиру Заједничког регионалног програма "Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије у и између БиХ, Црне Горе и Србије", који спроводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, а финансира Фонд УН за изградњу мира.

Мастерклас ће бити одржан и посредством "Зум" видео-конференције 27, 28. и 29. октобра, најављено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Сви акредитовани учесници уживо ће слушати излагања и разговарати са значајним предавачима о различитим позицијама инстуционалних кустоских пракси и музејима као аутономним или екстериторијлним мјестима посебне територије културе, о независним, сателит програмима, алтернативним територијама културе и приватним инцијативама као супституцијама институционалног излагачког простора, те о позицији умјетника, умјетничких пракса као модела културне апропријације, мапирању умјетничких пракса и нових простора културе.

Мастерклас ће бити одржан у излагачком простору Музеја савремене умјетности Републике Српске уз поштовање свих епидемиолошких препорука и мјера, а учесници ће по завршетку добити сертификат о учествовању.