latinica  ћирилица
26/10/2020 |  12:53 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Ћорић: Важна дигитална трансформација у предузећима

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић истакао је да је конкурентност привреде императив за сва домаћа предузећа како би се на квалитетан начин позиционирала на иностраном тржишту.
Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић - Фото: СРНА
Директор Привредне коморе Републике Српске Перо ЋорићФото: СРНА

Ћорић је рекао да у том правцу Привредна комора Републике Српске спроводи низ пројеката, а један од њих је "Центар за дигитализацију, подизање конкурентности и иновације у малим и средњим предузећима - Диг ИТ ".

Он је навео да је Комора, свјесна улоге дигитализације у привредним субјектима, формирала Центар за дигиталну трансформацију чији је циљ да се сагледа у каквом су стању привредна друштва по овом питању.

- Већ смо имали пилот-пројекат који је спровођен у 10 предузећа у Српској - пет из области металне, а пет из дрвне индустрије, гдје смо организовали консултанте из Србије. Представници ових предузећа су веома задовољни спроведеним активностима - рекао је Ћорић.

Према његовим ријечима, консултанти из Србије су на стручан и квалитетан начин прошли кроз све производне процесе у овим предузећима, дали одређене препоруке и на тај начин ће домаћа предузећа ући у процес дигитализације и осавремењивања технолошких поступака.

Он је нагласио да су нека предузећа у Српској уложила и 150.000 КМ у дигиталну трансформацију.

- Наш циљ је да кроз Центар за дигиталну трансформацију обучимо, едукујемо и сертификујемо наше стручњаке који ће у нашим предузећима одрађивати те послове, давати препоруке и на тај начин ћемо упослити наше ИТ компаније - навео је Ђорић.

Директор Сектора за економске и правне послове Привредне коморе Републике Српске Драгана Кокот рекла је да се пројекат "Центар за дигитализациу, подизање конкурентности и иновације у малим и средњим предузећима - Диг ИТ" одвија у оквиру програма "ЕУ фор бизнис" и спроводиће се у наредних 18 мјесеци.

Циљ пројекта, чија је вриједност готово 500.000 КМ, јесте подизање конкуретности и иновација самим привредним друштвима.

Партнери на пројекту, који реализује Привредна комора Републике Српске, јесу Подручна привредна комора Бањалука, Иновациони центар Бањалука, те компаније "Сага" из Бањалуке и "Топинокс" из Прњавора.

Руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања Привредне коморе Републике Српске Оливера Радић рекла је да је циљ пројекта "Платформа за размјену релевантног ИТ искуства, информација, знања и обука, то јест понуде и потражње производа и услуга" - унапређење знања и вјештина привредних друштава када је ријеч о кориштењу различитих информационо-комуникационих алата у пословној комуникацији.

Радићева је истакла да је вриједност овог пројекта, који спроводи Привредна комора Републике Српске у оквиру програмске подршке Централно-европске иницијативе, 45.000 КМ, од чега ЦЕИ подржава са 50 одсто.