latinica  ћирилица
26/10/2020 |  13:27 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Информације директорима о настави на даљину

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић упознала је данас директоре основних и средњих школа да наставни процес треба да организују на даљину уз коришћење средстава електронске комуникације и у складу са инструкцијом о организовању васпитно-образовног рада на даљину.
Министарство просвјете и културе (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе (фото: илустрација)Фото: РТРС

Извођење наставе на даљину за ученике основне школе реализоваће се употребом "Офис 365" (Office 365) алата или путем других дигиталних алата као што су "Гугл" платформа (гугл учионице), приватних мејл адреса наставника, комуникацијом путем друштвених мрежа и сервиса за размјену порука (Вибер) или телефонским путем (СМС-ом или позивима).

- За извођење наставе на даљину за ученике средњих школа користиће се "Office 365" алати електронска пошта, сајт школе, гугл учионице, блогови школа, друштвене мреже и сервиси за размјену порука - саопштено је из ресорног министарства након што је Тривићева одржала онлајн састанак са предсједницима актива директора основних и средњих школа и упознала их са закључицама Републичког штаба за ванредне ситуације у вези са обуставом наставе у просторијама школа од 26. октобра до 1. новембра.

Тривићева је на састанку навела да наставни час, реализован на даљину и путем електронских алата, траје највише 30 минута, а да су наставници обавезни све активности реализовати из школе, поштујући утврђени распоред наставних часова и задужења на основу рјешења о четрдесеточасовној радној седмици.

Она је додала да наставници из подручних одјељења наведене активности могу реализовати из централне школе.

- Кабинете информатике школе максимално треба да користе и у њима по неколико наставника може реализовати наведене активности. Наставницима и ученицима школе, на основу исказаних потреба, треба ставити на располагање лаптопе и другу потребну опрему. Уколико школа не располаже са довољним бројем лаптопа потребно је контактирати друге школе из регије и договорити преузимање одређеног броја лаптопа из друге школе - истакла је Тривићева.

Указала је на значај успостављања комуникације са ученицима, као и на давање повратне информације о урађеним задацима које су им наставници задали, и то искључиво у терминима који се везују за већ утврђени распоред школских часова.

- Од васпитно-образовних радника основних и средњих школа очекује се да прате напредовање ученика и биљеже податке о томе, како би се несметано могло извршити оцјењивање ученика, а школе су дужне водити евиденцију о настави на даљину у одјељенској књизи - рекла је Тривићева.

Она је препоручила да наставници у основној школи користе дигиталне уџбенике из Географије за 6. разред, Географије за 7. разред, Географије за 8. разред, Географије за 9. разред, Историје за 6. разред и Српског језика и језичке културе за 3. разред за реализацију наставе на даљину који су им доступни на сајту Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Инструкција о организовању васпитно-образовног рада на даљину може се прочитати на овом линку.