latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:03 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Повећање личних инвалиднина зависиће од економских могућности

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је на састанку са делегацијом Савеза ратних војних инвалида Српске да разговори о буџету тек предстоје и да ће евентуално повећање личних инвалиднина за ову категорију зависити од економских могућности Републике.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је констатовао да је сарадња са Савезом до сада била изузетно добра, посебно на унапређењу законских рјешења која регулишу статус и права ратних војних инвалида, те изразио наду да ће у будућности бити још интензивнија, саопштено је из ресорног министарства.

Говорећи о програму стамбеног збрињавања ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Милуновић је рекао да је то наставак једног од најхуманијих пројеката које је проводила Влада Српске, а уједно је и приоритет ресорног министарства.

Када је ријеч о ортопедским помагалима, заједнички је оцјењено да је исплата новчаних средстава за ову намјену једно од најбољих рјешења у региону.

Милуновић је истакао да Министарство настоји да се износи за ортопедска помагала континуирано повећавају, како би ратни војни инвалиди могли да обезбиједе помагала што бољег квалитета.

Током састанка је делегација Савеза упозната и са могућностима запошљавања и самозапошљавања, које ратни војни инвалиди могу остварити кроз пројекте које реализује Завод за запошљавање Републике Српске.

Представници Савеза су упознали Милуновића да су Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутили иницијативу да се 10. септембар прогласи Даном ратних војних инвалида Републике Српске и да се обиљежава на републичком нивоу, за шта су добили подршку министра.

Осим тога, представници Савеза су упознали министра и са захтјевом за повећање процента личне инвалиднине на начин да до јануара 2024. године Влада Републике Српске изврши усклађивање основице за обрачун личне инвалиднине са просјечном нето платом из претходне године.

Представници Савеза су нагласили да снажно инсистирају на наставку програма стамбеног збрињавања ратних војних инвалида и породица погинулих бораца и да захтијевају од Владе Републике Српске да у буџету за сљедећу годину осигура средства за ову намјену.

Из Савеза су похвалили пројекте економске подршке ратних војних инвалида, који су се проводили посредством Фонда за професионалну рехабилитацију инвалида, те захвалили министру на средствима која су им обезбијеђена на санацији просторија Савеза у Бањалуци.

Делегацију Савеза је предводио предсједник ове организације Драган Врховац.