latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:26 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

"Бема" - један од носилаца привредног развоја Српске (ВИДЕО)

Сачувати здравље људи ,али и радна мјеста задатак је ком није лако одговорити у вријеме пандемије, кажу министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић и директор Привредне коморе Перо Ћорић , који су посјетили бањалучко предузеће "Бема".
Петричевић-Умићевић - Фабрика обуће "Бема - Фото: СРНА
Петричевић-Умићевић - Фабрика обуће "БемаФото: СРНА

Лоша епидемиолошка слика све више отежава пословање, не само овој фирми, већ и другим из прерађивачке индустрије. Одређеним подстицајима Владе, биће ублажене негативне посљедице, али сматрају да би затварање предузећа изазвало ненадокнадив губитак у производњи.

Петричевић је рекао да су све мјере које је Влада Републике Српске доносила у протеклом периоду биле усмјерене на очување радних мјеста и на помоћи привредним субјектима како би сачували постојећу производњу.

- Расписивањем јавног позива за набавку нових технологија и машина, Влада Републике Српске жели да на неки начин помогне привредне субјекте из прерађивачке индустрије, за шта је предвиђено два милиона КМ - рекао је Петричевић.

Он је навео да ресорно министарство ради и на исплати подстицаја привредним субјектима који су у другом обрачунском периоду извршили повећање плате.

- По том основу, очекујем исплату од пет милиона КМ за пријављених око 560 привредних субјеката, што обухвата око 19.000 радника -  истакао је Петричевић.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да се привредна предузећа у прерађивачкој индустрији Републике Српске због епидемије вируса корона суочавају са проблемом како сачувати здравље радника и радна мјеста, као што је Фабрика обуће "Бема" у Бањалуци.

- Привредници су показали друштвену одговорност када знамо да се у прерађивачкој индустрији број изгубљених радних мјеста свео испод један одсто, да има простора за нека нова запошљавања и да се одговори захтјевном иностраном тржишту - истакао је Ћорић.

Он је рекао да ресорна министарства чине додатне напоре да се у директној посјети привредницима на лицу мјеста упознају о проблемима са којима се суочавају и да се покушају изнаћи нека нова рјешења.

- Неко ново велико повећање броја заражених вирусом корона био би велики ударац за привреду Републике Српске у цјелини. Треба посебну пажњу посветити прерађивачкој индустрији, која мора радити - закључио је Ћорић.

Директор Фабрике обуће "Бема" Маринко Умићевић рекао је да ова фабрика због пандемије вируса корона није радила у априлу, те да је захваљујући помоћи Владе Републике Српске радницима исплаћен минималац и да није било отказа.

Он је навео да фабрика тренутно ради са 20 одсто мање капацитета, те да је у фабрици запослено 1.180 радника.

- Рјешење видим у томе да држава ради свој посао. Ако су казне прописане због непоштовања епидемиолошких мјера, треба почети кажњавати - каже Умићевић.