latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:52 ⇒ 14:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц не искључује друго "закључавање" Аустрије

Аустријски канцелар Себастијан Курц, на основу лошег епидемиолошког развоја, не искључује могућност другог "закључавања" Аустрије.
Себастијан Курц - Фото: Screenshot
Себастијан КурцФото: Screenshot

- Имамо масиван раст, експоненцијални раст епидемије вируса корона. То је екстремни изазов - упозорио је Курц послије свечане сједнице Владе одржане поводом државног празника.

Он је рекао да је ситуација веома, веома озбиљна, иако неки то и даље не желе да разумију.

Уколико мјере, које су почеле да се примјењују од недјеље, не буду зауставиле драматично ширење вируса корона, онда ће, како је најавио, Влада увести још драстичније рестрикције.

- Што је већи број заражених, то ће бити потребне рестриктивније мјере. Ниједна земља у свијету, а тако ни Аустрија, не може дозволити да интензивна нњега буде преоптерећена, да људи више не могу бити лијечени. То нећемо дозволити - поручио је Курц.

Он је нагласио да се Влада руководи слоганом "Онолико слободе колико је могуће, ограничења колико је потребно".

- Међутим, ако се ситуација буде погоршала, морамо предузети мјере. Друго "закључавање" било би онда посљедња мјера - рекао је Курц.

Ту мјеру, како је објаснио, Влада може донијети да би спријечила крах медицинске опскрбе, од чега је, како је констатовао, Аустрија, на срећу још далеко удаљена.