latinica  ћирилица
26/10/2020 |  15:14 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

У три квартала забиљежен пад од 8,2 одсто

Индустријска производња у БиХ у три квартала 2020. мања је за 8,2 одсто у односу на исти период прошле године, објавила је Агенција за статистику БиХ.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

У септембру ове, у односу на исти мјесец прошле године, индустријска производња мања је за 3,7 одсто, док је у односу на август забиљежила раст од 3,8 одсто.

У септембру, у односу на август, производња нетрајних производа за широку потрошњу већа је за 8,8 одсто, интермедијарних производа за 4,2 одсто, трајних производа за широку потрошњу за 2,7 одсто, капиталних производа за 0,4 одсто, док је производња енергије мања за 5,1 одсто.

Производња трајних производа за широку потрошњу у септембру ове године у поређењу са истим мјесецом лани већа је за 9,6 одсто, капиталних производа већа за 3,8 одсто, док је производња интермедијарних производа мања за пет одсто, нетрајних производа за широку потрошњу мања за 5,1 одсто, те енергије мања за 5,8 одсто.

Индустријска производња у септембру, у поређењу са августом, у подручју прерађивачка индустрија биљежи раст од четири одсто, у вађењу руда и камена раст од 0,2 одсто, док је у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом и гасом забиљежен пад од 1,2 одсто.

У септембру, у поређењу са истим мјесецом лани, индустријска производња, календарски прилагођена, биљежи пад у прерађивачкој индустрији од 2,7 одсто, у вађењу руда и камена 4,1 одсто, те у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом 7,3 одсто.