latinica  ћирилица
26/10/2020 |  16:29 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Недостатак сировине - један од већих проблема дрвопрерађивача (ВИДЕО)

Гро привреде у општинама Хан Пијесак и Власеница темељи се на преради дрвета и сточарству, посебно производњи млијека. Приликом посјете овим општинама, министар Сташа Кошарац рекао је да је задатак Министарства спољне трговине БиХ да у сарадњи са ентитеским Владама привредницима пословање олакша отварањем нових тржишта и обезбјеђивањем капитала од међународних финасијских институција.
Кошарац у Власеници - Фото: СРНА
Кошарац у ВласенициФото: СРНА

- Са тог аспекта ћемо сигурно, у сарадњи са привредним коморама, у наредним данима, креирати одређене политике - рекао је Кошарац током посјете Власеници, гдје се састао са начелником општине Мирославом Краљевићем, те посјетио пољопривредно газдинство у засеоку Баћино Брдо и компанију "Буком-пром" у Тишчи.

Кошарац је истакао да је веома важно да на овом подручју постоје организоване компаније које више од 90 одсто својих производа извозе у земље ЕУ, као што то чини "Буком-пром".

- То је охрабрење за локалну заједницу с обзиром на чињеницу да је ова компанија и социјално-друштвено одговорна. Треба напоменути да у вријеме пандемије вируса корона ниједан радник није био отпуштен и да постоје развојни планови како би се запослио што је могуће већи број људи, што је данас веома значајно - рекао је Кошарац.

Он је додао да у овом случају може бити једино проблем недостатак базе, односно сировине.

- Са тог аспекта су и мјере које је најавио предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, у комуникацији са мном и привредним коморама. Анализираћемо начин извоза обловине из БиХ, јер сматрам да што већи број количине сировине треба да остане нашим дрвопрерађивачима, поготово оним који имају финалну производњу, као што је ова компанија `Буком-пром` - рекао је Кошарац.

Он је додао да је важно да овакве компаније имају стабилну политику снабдјевања сировином у оним количинама које су њима неопходне за производњу и уговоре које имају са иностраним партнерима, јер то је, како каже, процес који је незаустављив с обзиром на чињеницу да је ријеч о пласману производа на тржиште земаља ЕУ.

- То треба афирмисати и подржати", рекао је Кошарац и додао да се треба радовати успјеху домаће компаније "Буком-пром", која 90 одсто својих производа или номинално близу 3.500.000 КМ извози у Аустрију и Њемачку - рекао је Кошарац.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да је компанија "Буком-пром" једна од најуспјешнијих на подручју ове локалне заједнице и да запошљава у просјеку око 100-150 радника.

- Чињеница је да је ово извозно предузеће и као такво заслужује сваку пажњу. Осим тога, чињеница је да ова компанија није отпуштала раднике и да је у протеклом периоду, без обзира на пандемију, одрадила свој дио посла. Њихови купци који су углавном из Њемачке и Западне Европе апсолутно им вјерују - рекао је Краљевић.

Он каже да власник компаније "Буком-пром" Будимир Комленовић сваке године има велика улагања, обнавља, проширује производњу, а општина Власеница је ту да му помогне колико може.

- Чињеница је да имамо велике количине дрвета и да се, нажалост, велика количина извози. Наш је циљ да та сировина остане овдје и за то нам је потребна апсолутна подршка институција - рекао је Краљевић.

Директор и власник компаније "Буком-пром" Будимир Комленовић рекао је да је ова дрвопрерађивачка фирма основана 1996. године и да се бави финалном производњом намјештаја и пелета, а велики дио производа пласира на европско тржиште.

Кошарац је обишао и пољопривредно газдинство Галиба Гагулића из Баћиног Брда, који се бави сточарством дуже од 15 година и дневно његове краве производе 175 литара млијека.

Боравећи и у општини Хан Пијесак Кошарац је изразио жаљење јер у претходне четири године ова општина није имала отворена врата у Савјету министара због политичких разлога, али да ће и у овој локалној заједница бити подржани пројекти који омогућавају ново запошљавање.