latinica  ћирилица
26/10/2020 |  17:28 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Радојичић: Циљ Повеље - ојачати сарадњу Београда и Бањалуке у свим областима

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да је циљ данас потписане Повеље о братимљењу Бањалуке и Београда да сарадња два града буде што јача у свим областима, а посебно је издвојио економске аспекте и отварање нових радних мјеста у Републици Српској.
Игор Радојичић (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Игор Радојичић (Фото:banjaluka.rs.ba)

- Наш циљ је да будемо економски што јачи и да омогућимо нова запошљавања, посебно младих - рекао је Радојичић новинарима у Београду након што је потписао Повељу са градоначелником Београда Зораном Радојичићем.

Он је указао на значај привлачења нових инвестиција у Бањалуку и Републику Српску.

- Они који су инвестирали и развили посао у Београду треба да погледају и у Бањалуку и у Републику Српску - рекао је Радојичић.

Подсјетивши да су везе Бањалуке и Београда, али и српског народа са обје стране Дрине, јаке и да се сарадња одвија у различитим областима, он је нагласио да се на побратимство у српском народу посебно пази, те да се чува кроз генерације.

- Кад год смо сарађивали, наш народ је напредовао, када смо имали зађевице то је увијек било у корист неког трећег - нагласио је Радојичић.

Он је навео да су области за сарадњу многоструке - од привреде, економије, културе, екологије, науке, до спорта.

- Живјело пријатељство Бањалуке и Београда, живјела Републике Српска, живјела Србија! - поручио је Радојичић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић указао је да је сарадња два града јака и вишеструка, те нагласио да њеној лакшој реализацији доприноси сарадња предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Радојичић је рекао да је Повеља о братимљењу потписана на опште задовољство и у обостраном интересу, а на иницијативу Београда.

Према његовим ријечима, везе два града, од привредних и економских, па до других области, укључујући и личне, су веома развијене.

Он је напоменуо да се данас потписаном Повељом отварају могућности за даљу сарадњу, те оцијенио да ће, захваљујући том документу, бити направљен нови искорак у односима два града.

- Важно је да један народ, где год да се налази буде у што бољим односима - рекао је Радојичић, додајући да је било логично да Београд и Бањалука, као два највећа града Србије и Републике Српске, потпишу и повељу о братимљењу.

Градоначелници Београда Зоран Радојичић и Бањалуке Игор Радојичић потписали су данас Повељу о братимљењу два града, коју су оцијенили као историјску.

Потписивање је обављено у свечаној сали београдског Старог двора, гдје је сједиште градоначелника Београда, а присуствовали су и замјеници градоначелника Горан Весић и Срђан Амиџић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и други званичници два града.

Потписивањем Повеље, Бањалука улази у ред градова који су побратимљени са Београдом, као што су Пекинг, Москва, Париз, Чикаго.