latinica  ћирилица
26/10/2020 |  19:13 ⇒ 27/10/2020 | 07:53 | Аутор: РТРС

И Хасим Шаботић под лупом Тужилаштва БиХ? (ВИДЕО)

Након што је Тужилаштво БиХ покренуло најмање 10 истрага против бившег и актуелног министра безбједности Драгана Мектића и Селме Цикотића, директора Обавјештајно – безбједносне агенције Османа Мехмедагића, више инспектора Сипе и најмање једног ОБЕ, због кривотворења докумената, незаконитог пресретања комуникација, мијешања у истраге и других незаконитих радњи, под лупом тужилаца могао би да се нађе и директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Хасим Шаботић. Разлог је поново, злоупотреба службеног положаја!
Хасим Шаботић - Фото: РТРС
Хасим ШаботићФото: РТРС

Је ли безбједносни сектор БиХ илузорни борац против криминала и корупције или врсни баштиник и промотер криминала и корупције!? Ако је дилема раније и постојала, посљедњих мјесеци, нестаје! Јер, пандемијски "расте" списак бх безбједњака са властитим досијеима. Посљедњи у низу "власника" Хасим Шаботић!

А требало би да буде први у борби! И не, није разлог – то што је сумњивим бодовањем на ранг-листи, својевремено именован за директора! Није ни то што је некако истовремено са именовањем Хасима, брат му Расим опет сумњиво, унапријеђен у чин вишег полицијског инспектора такође у бх. безбједносном сектору. Разлог је то што је, поново сумњиво, изузимао документацију о пријавама корупције. Како сазнајемо од извора блиских Агенцији, чак 108 таквих копираних пријава, крајем јуна 2018.-е године, однио је из сефа Агенције. Службенику задуженом за базу података наредио да му преда шифру за електронски пријем пријава и поднесака са индицијама коруптивног понашања. Шифра је ресетована. Нова достављена Шаботићу. По Шаботићевој наредби требало је да буде достављена и замјенику директора Агенције Драгану Слипцу. Али он је одбио да је преузме. Кршење Закона о заштити личних података и о заштити лица која корупцију пријављују, те Правилника о поступању по поднесцима, Шаботић очекивано негира! Све подводи под контролу поступања по пријавама. И не разумије се каже, у информатику.

- Коме ја то имам носити, што би ја то радио, толике године радим у полицији, радио сам са свим тајним документима. Ако неко има податак да је напрвљена нека злоупотреба, вјерујте ми да би био спреман одмах да одговарам - тврди Хасим Шаботић.

Подаци постоје! И службене забиљешке! И Правилник о систематизацији радних мјеста према којем је само једно резервисано за службеника који поступа по поднесцима са индицијама коруптивног понашања. А директор нам, нехотице и у колизији са самим собом признаде да је у Агенцији све транспарентно. И да су га ипак, походили незвани гости – Сипини инспектори.

- Долазиле су колеге из Сипе да ме питају око тога. Између нас нема тајни, свако има право у Агенцији да изврши увид, јер наш ни један податак не носи ознаку тајности да би неко од некога требао нешто крити - додао је Шаботић.

О његовом "транспарентном" раду, његов замјеник Драган Слипац – ћути. Други – Драган Анђелић мало прије сумњивих работа, Агенцију је напустио. Насљедник, на српској позицији још није изабран. Нема ко да распише конкурсну процедуру. Комисија за избор и праћење рада Агенције дуже од двије године не функционише. Старом сазиву истекао је мандат. Нови тек у фази конституисања. Средином августа процедуру је покренула ПДП-ова Мира Пекић, у својству предсједника Комисије за одлучивање о сукобу интереса. Мјесец касније – Пекићева се "предомислила" па је гласала против именовања. Ипак, од девет чланова Комисије именовано је шест – по три из Представничког и Дома народа. Чекају се још три "експерта".

- Очекујем да ће врло брзо бити конституирајућа сједница, да ћемо тада направити један детаљан план рада и да ћемо се наравно фокусирати на сва она питања  којима се то повјеренство бави - рекао је Бариша Чолак, делегат у Дому народа БиХ, испред ХДЗ-а.  

А бави се само формално конкурсном процедуром. Без истражних надлежности. И одлучивање у Комисији је ограничавајући фактор. Без гласа из једног народа или из оба Дома, нема ни одлуке.

- Очекујем прије свега да се хитно распише конкурс и да се изабере још један члан руководства. Онда бисмо морали хитно реаговати, и настојати бар промијенити иако у овој земљи је веома тешко очекивати да можете повући неке озбиљне законите потезе, а не нешто што би било крупније - истиче Средоје Новић, делегат у Дому народа БиХ испред СНСД-а.

Док се чека реакција или Комисије или тужилаца, директор Шаботић нам, опет нехотице признаде да у бх. Тужилаштву постоји још једна пријава против њега. За "некакав тендер", каже. Но то му није сметало да се као "репрезент" појави пред Истражном комисијом о стању у правосуђу. И да по многима, наново злоупотријеби Агенцијину базу падатака. Још само да из назива Агенције избрише ријечи "превенција" и "борба"!