latinica  ћирилица
26/10/2020 |  19:16 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Ансамбл Руже побједник Тамбурица феста 2020.

У Новом Саду завршен је 13. Тамбурица фест на којем су учествовали ансамбли из Србије, Мађарске, Словеније, Хрватске и Црне Горе.
"Тамбурица фест 2020" - Фото: илустрација
"Тамбурица фест 2020"Фото: илустрација

Ансамбл Руже из Суботице освојио је побједнички трофеј на традиционалној смотри тамбураша са епитетом најбољег фестивала етно музике у Европи и најбоље туристичке манифестације у Србији.

Фестивал је због нестабилне епидемиолошке ситуације организован у новом формату и то као мултимедијална манифестација.

Тако су такмичарски оркестри музицирали у својим градовима, а наступи преношени лајв стримингом - програмом уживо путем интернета на разне меридијане.

По одлуци стручног, међународног жирија, за најбољег примаша проглашен је Миклош Ковач, члан оркестра Млади тамбураши из Мохача /Мађарска/.

Најбољи бегешар је Михаел Болешић из ансамбла Златник (Хрватска), док су титуле најбољег вокалног солисте и бас примаша припале члановима побједничког оркестра Руже Себастијану Кантуру и Матији Темуновићу.

Гласање жирија, који су чинили Нино Величковски (Сјеверна Македонија), Фрањо Баторек (Хрватска), Миро Маринковић (Република Српска), Грегор Загорц (Словенија) и Југослав Бајкин (Канада) такође је преношено у живом програму, па су и публика и учесници истовремено сазнали резултате.

- Најважније је да смо одржали континуитет његовања баштине и то потпуно друштвено одговорно у складу са свим безбједносним мјерама заштите од пандемије вируса корона - рекао је поводом завршетка Тамбурице музички уредник фестивала Данило Нинковић.

Новосађани су наступе мајстора пера и жице могли да прате и на великим лед екранима постављеним на Сунчаном кеју и на теренима Голф центра у СПЦ Војводине.

Љубитељи тамбурашке музике су, осим такмичарског дијела програма, уживали и у снимцима концерата са ранијих фестивала, наступима Звонка Богдана, Жељка Бебека, Бајаге и инструктора, Жељка Самарџића, ансамбла Дијако.

Ове године "земља пријатељ фестивала" била је Италија, па је уз промоцију богате историје и културе Апенинског полуострва преношен наступ чувеног тенора Матије Занета.

Садржајан програм је обогаћен јединственом тамбурашком променадом новосадским улицама.

Тако је официјелни фестивалски оркестар музицирао пред кућом Милеве Марић Ајнштајн, потом пред спомеником Јовану Јовановићу Змају, Ђури Јакшићу и Јаники Балажу, као и у центру Новог Сада и на Петроварадинској тврђави.