latinica  ћирилица
26/10/2020 |  19:28 ⇒ 19:29 | Аутор: sputniknews.com

Ердоган: Вријеме да се разговара о двије државе на Кипру

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је вријеме да се разговара о реалном приједлогу рјешења "двије државе" на подијељеном острву Кипар и додао да параметри текућих разговора нису одрживи.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: predsednik.rs) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: predsednik.rs)

Говорећи на конференцији за новинаре с предсједником кипарских Турака Ерсином Татаром у Анкари, Ердоган је рекао да је приступ кипарских Грка блокирао претходне покушаје проналажења рјешења, преноси Ројтерс.

- Мора се схватити да се према тренутним параметрима не може постићи резултат након преговарачког процеса који траје више од пола вијека - рекао је Ердоган.

- У овој фази верујемо да ће започињање разговора на основу федерације бити губитак времена. Стога вјерујемо да се рјешење двије државе сада мора изнијети са реалним приједлогом - додао је турски предсједник.

Подсјећамо, Сјеверни Кипар је дјелимично отворио град Варошу, ограђено одмаралиште напуштено на ничијој земљи након турске инвазије 1974. године, што су критиковале Сједињене Државе, Грчка и кипарски Грци.

Ердоган, који је рекао да ће посјетити северни Кипар 15. новембра, рекао је да жели да иде на излет у Варошу, пренио је Тањуг.