latinica  ћирилица
26/10/2020 |  21:59 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

Црна Гора: У 18 општина смањује се број инфицираних, ситуација нешто боља

У 18 црногорских општина смањује се број инфицираних вирусом корона, изјавио је директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша, наводећи да је епидемиолошка ситуација у Црној Гори нешто боља.

Он је на конференцији за новинаре Националног координационог тијела за заразне болести навео да ће тек за неколико дана моћи да се говори о тренду који показује пад.

- Ситуација је нешто боља, али још треба времена да бисмо тврдили да засигурно идемо ниже - навео је Мугоша.

Мугоша је рекао да је дистрибуисано 20.000 брзих тестова и да систем, за сада, успијева да се избори са локалном трансмисијом.

- Гледајући шта се дешава око нас, посебно у Европи, могу рећи да смо успјели да сачувамо здравствене капацитете да могу да пруже услуге које су неопходне ковид пацијентима, да немамо препуњеност болница, да нисмо морали да отварамо нове - додао је Мугоша.

Директор Интерне клинике Клиничког центра Црне Горе Сретен Каварић каже да су сви који су средње тешко или тешко обољели хоспитализовани у ковид болницама и Клиничком центру.

Он је рекао да је у Црној Гори хоспитализовано укупно 240 ковид позитивних пацијената, од којих 26 са тешком клиничком сликом.

- Двадесет четири пацијента су на неинвазивној вентилацији, а два су интубирана и налазе се на респираторима - навео је Каварић.

Он је апеловао на грађане да помогну здравственим радницима тако што ће поштовати једноставне мјере за сузбијање вируса корона.