latinica  ћирилица
27/10/2020 |  08:38 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Лавров: Русија потпуно подржава дејтонски статус Српске

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да Русија као један од гараната Дејтонског мировног споразума потпуно подржава дејтонски статус Републике Српске и њена уставна овлашћења, те сматра да треба да буде ревидирано присуство Канцеларије високог представника чија је функција одавно исцрпљена.
Сергеј Лавров (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Сергеј Лавров (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Лавров је истакао да Русију са Српском уједињују блиске историјске и културне везе.

- Цијенимо, заиста, братско узајамно разумијевање које постоји између нас - рекао је Лавров за Глас Српске.

Он је навео да Русија не препознаје никакву практичну потребу за високим представником у БиХ, те је додао да је његова функција одавно исцрпљена.

Лавров је истакао да нема довољно разлога за разговор о ревизији Дејтона, који већ четврт вијека успјешно обезбјеђује мир, безбједност и стабилност у БиХ и региону.

- Штавише, трајна вриједност мировног споразума лежи у чињеници да је он прецизирао особине унутрашњег уређења БиХ, утврдио уставни положај два ентитета, разграничио сфере одговорности међу нивоима власти, гарантовао једнак статус три конститутивна народа, обезбиједио верификовану шему за остваривање њихових националних права, укључујући право вета ради заштите виталног нациналног интереса. Задирање у ове темељне постулате значи подривање основа државности БиХ - нагласио је Лавров.

Он је нагласио да су било какве промјене Дејтоског споразума прихватљиве искључиво као резултат равноправног договора између три конститутивна народа у складу са прописаном процедуром.

- Оно што заиста треба да буде ревидирано то је присуство Канцеларије високог представника - навео је Лавров.