latinica  ћирилица
27/10/2020 |  08:48 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

Лазански: Односи Београда и Москве издржали све тестове

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански је рекао да су односи Београда и Москве издржали све тестове упркос свему што се догађало у посљедњих неколико мјесеци, те да ништа није нарушило сарадњу.
Мирослав Лазански (фото:standard.rs) -
Мирослав Лазански (фото:standard.rs)

- Нема шумова на тим релацијама. То доказује други овогодишњи долазак минстра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Београд. Не знам другу европску земљу, у коју је Лавров дошао два пута у једној години - рекао је Лазански.

Он је подсјетио да је руски предсједник Владимир Путин посјетио Србију три пута за четири године.

- Односи Србије и Руске Федерације имају свој континуитет и издржавају тест вјеродостојности на дневном нивоу. Знам да би неки кругови у Београду вољели да ти односи добију шумове, то су наслови који плијене пажњу, али нема ту никаквог сензационализма - рекао је Лазански за "Политику".

Лазански је навео да Москви не смета пут Србије ка ЕУ, али да би је забољело када би Србија ушла у НАТО.

Коментаришући најаве САД о санкцијама због гасовода "Турски ток", Лазански је напоменуо да су Бугари рекли да ће они свој дио завршити до половине идуће године, те да ће се видјети да ли ће поново пристати на уцјењивање, као што је било у случају "Јужног тока".

- Први пут су имали штету која се мјери стотинама милиона долара, коју им нису надокнадиле ни САД, ни ЕУ. Мени су Руси рекли да имају алат и инструменте који гарантују да Бугари неће поновити сценарио кој се одиграо током градње "Јужног тока". О чему се ради, не знам тачно - каже Лазански.

Он је рекао да не види ништа спорно у отварању представништва руског Министарства одбране у Београду, напомињући да Србија има много наоружања совјетског и руског поријекла, које треба одржавати, те да је то много практичније, него да инжењери стално путују на релацији "Београд-Москва.