latinica  ћирилица
27/10/2020 |  08:59 | Аутор: СРНА

Сребреница: На књижевни конкурс стигла 74 рада

На књижевни конкурс који Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" из Сребренице организује у оквиру културне манифестације "Стопама Луке Милованова Георгијевића" пристигла су укупно 74 рада.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Секретар "Просвјете" Марко Миловановић рекао је Срни да је за књижену награду за кратку причу, односно прозу, која носи назив "Звонимир Шубић" стигло 27 прича.

За пјесничку награду "Лука Милованов Георгијевић" приспјели су радови 38 поета, а за новинарску награду "Бошко Миловановић" пријављено је шест текстова различитих жанрова.

За литерарну награду "Живан Јивановић" конкурисало је свега пет ученика.

Миловановић је истакао да чланови стручног жирија тренутно читају радове да би обавили селекцију и затим изабрали најбоље који ће бити награђени.

Сви радови су достављани под шифром у складу са правилима конкурса.

Према Миловановићевим ријечима, књижевни и новинарски радови на конкурс су стигли од аутора из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Хрватске, односно од аутора који пишу српским језиком и на ћириличком писму.

Због сложене епидемилошке ситуације неизвјесно је да ли ће бити одржана манифестација "Стопама Луке Милованова Георгијевића" на којој је требало да буду проглашени повједници и уручене награде ауторима, те приређен културни програм.

Побједници конкурса ће, ипак, бити проглашени, а награде ће им бити уручене поштом, лично или на трећи начин.

Просвјетно-културним збором "Стопама Луке Милованова Георгијевића", низом културних и научних догађаја одаје се омаж лику и дјелу Луке Георгијевића /1784-1828/, филолога и књижевника, рођеног у Осату код Сребренице, који је током кратког живота као један од највећих интелектуалаца свога доба иза себе оставио основе савременог српског писма и правописа, које је Вук Стефановић Караџић мисионарски усавршио и објавио.

Лукиним књижевним трагом ходио је данас заборављени Сребреничанин, приповједач и романописац Звонимир Шубић /1902-1956/, који стварајући у кочићевско-ћоровићевском духу спада у знамените босанскохерцеговачке књижевнике између два свјетска рата.

Истим стопама су наставили и истакнути сребренички професори, новинари и културни радници Живан Јовановић /1921-1991/ и Бошко Миловановић /1951-1996/ који су свој живот посветили оснивању, развоју и осавремењавању образовне, културне и информативне дјелатности овог дијела Подриња.

По Георгијевићу, Шубићу, Миловановићу и Јовановићу утврђене су и награде, које се додјељују у оквиру ове манифестације и књижевно-новинарског конкурса.

Те исте стопе су богато насљеђе стваралаштва и писане ријечи за нове генерације на ходочасном путу за културу, просвјету и духовност које његује СПКД "Пеосвјета" из овог мјеста, не дозвољавајући да буду заборављени културни ствараоци и прегаоци из овог мјеста са изузетно богатом историјско-културном традицијом.

У оквиру ове манифестације и ове године "Просвјета" ће додијелити стипендију најбољем студенту из ове општине.