latinica  ћирилица
27/10/2020 |  09:35 ⇒ 10:29 | Аутор: СРНА

Пријети експоненцијални раст броја заражених, могуће нове мјере

Србији пријети експоненцијални раст броја заражених вирусом корона и мора се учинити све да не дође до тога, због чега ће Кризни штаб у наредном периоду разматрати могућност увођења двије нове мјере, рекао је члан овог штаба имунолог Срђа Јанковић.
Београд (фото:studiob.rs) -
Београд (фото:studiob.rs)

- То су обавезно PCR тестирање за улазак у Србију и скраћивање радног времена објеката, али доношење мјера које се не спроводе неће ништа помоћи - рекао је Јанковић.

Он је истакао да забрињава сваки пораст бројки заражених, преминулих и пацијената на респиратору.

- Најважније је сачувати контролу над током епидемије, ограничити раст броја заражених. Прије него што говоримо о пооштравању, мјере које су на снази морају да се спроведу. Избјегавање окупљања, маске, дистанца, могу много тога да учине - навео је Јанковић.

Према његовим ријечима, вирус у овом таласу има потенцијал за већу снагу и може да траје и седмицама.

- Циљ је да пролонгирамо, да не буде стрм пораст, да не би здравствени систем био под ударом - рекао је Јанковић, који ради као имунолог београдске Дјечје клинике у Тиршовој.

Јанковић је указао да трећи талас има потенцијал да буде јачи од претходних, али да то зависи од поштовања епидемиолошких мјера.

- Колико ће трајати зависи од тога колико се будемо придржавали мјера. Настојаћемо и да га пролонгирамо, како не бисмо доживјели колапс здравственог система. Много је теже гасити пожар када се разбукти - рекао је Јанковић за РТС.

Директор београдског Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић нагласила је да ће Кризни штаб и надаље предлагати најургентније мјере у складу са епидемијском ситуацијом, те да треба настојати да не дође до контаката међу људима с циљем превенције преношења вируса.

- Имамо прилику да видимо у региону примјере наглог скока броја заражених, пораста смртности. То упозорава да је и даље кључна мисија цијелог друштва да се одржава превенција и да се пресјеком комуникације пресјече пренос вируса - истакла је Јовановићева за РТС.

Она је напоменула да овај вирус опстаје само у хуманој популацији и ако се не примјењују мјере, неће се моћи да се заустави.

Према њеним ријечима, из дана у дан се све више међу младима и међу радноактивним становницима прихватају маске, мјере у школама дају добре резултате, тако да за сада није планирано затварање школа.

- Уколико дође до погоршања, све мјере ће бити примјењене - додала је Јовановићева.