latinica  ћирилица
27/10/2020 |  10:06 ⇒ 10:08 | Аутор: РТРС

Премијера представе "Дервиш и смрт" у НПРС

У Народном позоришту Републике Српске биће одржана премијера представе "Дервиш и смрт", аутора Меше Селимовића, у режији и драматизацији Дејана Пројковског.
"Дервиш и смрт" (Фото: НПРС) -
"Дервиш и смрт" (Фото: НПРС)

Премијера ће бити одржана на Великој сцени Народног позоришта у петак у 20.00 часова. Прва реприза је на репертоару у суботу 31. октобра, друга у понедјељак 2. новембра, а трећа у уторак 3. новембра.

Улоге тумаче Златан Видовић, Раде Костић, Жељко Еркић, Душко Мазалица, Ања Илић, Љубиша Савановић, Данило Керкез, Ђорђе Марковић...

Пројковски каже да роман "Дервиш и смрт" и аутор Меша Селимовић показују смисао постојања наше цивилизације, уз Достојевског, Шекспира, Баха, Моцарта, Микеланђела...

- Ако Енглези игају Шекспира у оригиналу и ми можемо да играмо Селимовића у оригиналу, што је заиста велика ствар, част и одговорност - каже Пројковски.

Додаје да је драматизација, коју је радио у Народном позоришту Републике Српске, од свих других драматизација које је читао, најближа роману и најбоље може да се види драматуршка линија Селимовића.

- Захтјевно је извући све што се може у тих два и по сата на сцени. Тачније, имамо задатак да пренесемо роман на сцену и да створимо своју сценску естетику. Све друго је бесмислено. "Дервиш и смрт" је једно од умјетничких дјела којима ова цивилизација треба да се поноси - истиче Пројковски.