latinica  ћирилица
27/10/2020 |  12:17 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Бољи услови за 500 ђака у Бањалуци: Милион КМ за обнову ОШ "Змај Јова Јовановић"

Услови за школовање више од 500 ученика Основе школе "Змај Јова Јовановић" биће ускоро неупоредиво бољи него што је то данас случај, након што је ових дана почела обнова једне од најстаријих градских школа.
Радојичић и Голићева у посјети школи на Старчевици (banjaluka.rs.ba) -
Радојичић и Голићева у посјети школи на Старчевици (banjaluka.rs.ba)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је данас обишао ову школу, рекао је да ће у реконструкцију школе на Кочићевом вијенцу бити уложено око милион КМ, кроз пројекат подизања енергетске ефикасности школских и предшколских објеката.

- До сада, седам бањалучких централних основних школа је потпуно обновљено кроз пројекат енергетске ефикасности. Дограђена је школа на Старчевици, темељно обновљено неколико подручних школа од Агиног села до Павловца и на још 24 објекта обављени већи или мањи захвати - рекао је Радојичић, додајући да је ријеч о милионским износима. 

Основни циљ, како је рекао, јесте да дјеци у школским објектима буду побољшани услови, да им буде топлије и угодније за праћење наставе.

Министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Сребренка Голић прецизирала је да је кроз пројекте енергетске ефикасности у Бањалуци до сада санирано 16 објеката, за шта је издвојено 9,5 милиона КМ.

- Ријеч је о објектима намијењеним за образовање и здравство. Конкретно, за школу "Змај Јова Јовановић", уз нову фасаду и столарију, радимо и нову котловницу како би се са фосилних горива прешло на обновљиве изворе енергије - истакла је Голићева и додала да би радови на овој школи требало да буду окончани крајем јануара наредне године.

Директорка ове школе Дијана Богдановић потврдила је да се реконструкција објекета одвија према плану, без обзира на почетне потешкоће у организацији извођења самих радова због епидемиолошке ситуације.

- У оквиру ових радова, школа ће добити нову фасаду, термоизолацију и столарију, те ће за загријавање просторија убудуће користити биолошки прихватљив енергент - истакла је она.