latinica  ћирилица
27/10/2020 |  12:52 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Зворник: Фабрика "Обућа" због пандемије принудно обуставила производњу

Зворничка фирма "Обућа" обуставила је производњу јер кооперанти из Француске и Италије не раде због пандемије вируса корона, рекао је директор ове фирме Стефан Мијатовић и упозорио да ће, без адекватне помоћи, највећи дио од 350 радника морати да буде пријављен на евиденцију Бироа за запошљавање.
Обућари` - Фото: СРНА
Обућари`Фото: СРНА

- Због ситуације изазване пандемијом вируса корона, кооперанти "Обуће" из Француске и Италије нису кренули са радом, што је у зворничкој фабрици резултирало заустављањем производње и слањем радника на принудни одмор - рекао је Мијатовић новинарима.

Он је нагласио да ова фабрика, због ноовнастале ситуације, очекује помоћ од надлежних институција, односно Владе Републике Српске, јер ће у противном највећи дио од 350 радника морати на Биро за запошљавање.

Мијатовић је рекао да је заустављена продаја робе, односно љетне и зимске колекције, јер продајни објекти у Италији и Француској нису радили у вријеме пандемије вируса корона.

- Готово 100 одсто производа "Обуће" ишло је за извоз. Наши кооперанти не очекују промјену ситуације до фебруара идуће године када би, вјероватно, поново требало да почнемо радити неке нове послове - рекао је Мијатовић.

Према његовим ријечима, до тада један број радника "Обуће" морају пријавити на евиденицију Бироа за запошљавање, док ће извјестан броја радника повремено бити ангажован на мањим пословима.

Он очекује да ће на вријеме реаговати и надлежни органи и да неће доћи до отпуштања радника, наводећи да су о овом проблему писмено упознали Владу Републике Српске и Привредну комору Српске, али да још није стигао одговор.

Мијатовић је подсјетио да су радници тренутно на принудном одмору и да су производне хале празне, те изразио наду да надлежни органи могу помоћи овом колективу.

- Очекујемо помоћ у исплати плата и доприноса како би задржали раднике, а истовремено им помогли у овом тешком времену, јер већина запослених има кредите или неке друге новчане обавезе - рекао је Мијатовић.

Он је изразио очекивање да ће и представници градске власти посјетити овај колектив, увјерити се у тренутно стање у фабрици, како би и они од надлежних републичких органа затражили помоћ да фабрике "Обућа" превазиђе тренутно тешку ситуацију.

Мијатовић је нагласио да помоћ не мора бити у новцу.

- Уколико би се фирма "Обућа" у неком одређеном периоду ангажовала на изради обуће за припаднике Министартсва унутрашњих послова Републике Српске или за Цивилну заштиту Српске, или неко друго предузеће, док не крену послови са иностранством, сигурно би била сачувана радна мјеста - сматра Мијатовић.

Он је изразио наду да ће и надлежни органи у том смјеру да размишљају, а све са циљем да се сачува овај сектор у вријеме пандемије вируса корона.

У првом налету пандемије вируса корона, зворничка "Обућа" није радила готово два мјесеца.