latinica  ћирилица
27/10/2020 |  13:13 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

"Први кадар" од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику

Међународни филмски фестивал "Први кадар" биће одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Фестивал без маске!", а у трци за Гран-при "Стећак кнеза Павла" такмичиће се 30 филмских остварења.

- "Први кадар" и ове године доноси најбоља свјетска филмска остварења документарног и кратког играног филма, која ће се такмичити у пет фестивалских селекција - изјавила је данас Срни умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић.

Према њеним ријечима, то су селекције: "У фокусу" - Међународна селекција документарних филмова страних аутора, "Екс-ЈУ у фокусу" - Регионална селекција документарних филмова аутора са екс-ЈУ простора, "Кратке приче" - Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора, "Кључ за филм" - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и "Нови погледи" - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

Она је додала да ће филмове оцјењивати жири у саставу: режисер и професор Драган Елчић, предсједник жирија, те чланови Јована Николић, продуцент, и Дејан Дабић, филмски критичар.

- На овогодишњи конкурс Фестивала пријавило се 650 филмова из цијелог свијета. Аутори су у вријеме изолације показали колико је умјетност важна у човјековој борби за опстанак и како се кроз документарну и кратку форму филма могу исказати најдубља осјећања и идеолошки став о свијету у нама и око нас. У селекцији филмова, која је управо завршена, наћи ће се 30 најбољих филмских остварења, која ће се и ове године такмичити за престижне умјетничке награде фестивала: "Филмску клапу", "Печат кнеза Павла" и главну фестивалску награду Гран-при "Стећак кнеза Павла" за најбољи филм фестивала - навела је Штифанићева.

Она је истакла да мото "Фестивал без маске" овогодишње манифестације, који ће бити одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику, подсјећа на истинске вриједности филмских остварења и тежњу фестивала да подстиче документаристички поглед на свијет, без скривања.

Директор Фестивала Витомир Митрић каже за да је једна од значајних мисија "Првог кадра" школовање и едукација филмске публике.

- Уложићемо све напоре и организационе капацитете да бисмо највећи дио филмског програма одржали пред публиком у биоскопу, уз поштовање свих епидемиолошких мјера заштите. Фестивал без маске, пројекције са маскама! - поручио је Митрић.

У оквиру едукативног програма Фестивала, планирано је одржавање Филмске школе "Првог кадра" са радионицом анимираног филма, док-мастер клас предавањем и пројекцијом значајних анимираних и документарних филмова.

Осим тога, у пратећем програму Фестивала биће одржан дјечији филмски програм "Кидс фест", промоције филмских издања, специјалне пројекције и програм играних филмова на "Првом кадру", у оквиру којег ће премијерно у Републици Српској и Федерацији БиХ бити приказан најновији филм Дарка Бајића "Име народа".

Четрнаести Фестивал ће на Свјетски дан борбе против фашизма и антисемитизма отворити документарни филм Александре Митрић Штифанић "Путовање", емотивна прича о дванаестогодишњем дјечаку који се суочава са прошлошћу прабаке која је преживјела Аушвиц.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Фестивал суфинансирају град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево. Пријатељ фестивала су Водовод и канализација Источно Сарајево.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Филмску школу "Првог кадра" суфинансира Министарство спољних послова Србије.