latinica  ћирилица
27/10/2020 |  13:25 ⇒ 13:49 | Аутор: СРНА

У Српској успјешно спроведена реформа у области менталног здравља

Реформа у области менталног здравља у Републици Српској успјешно је спроведена, чему је допринио и нови Закон о менталном здрављу, рекла је данас на Јахорини начелник Одјељења за породичну и дјечију заштиту при Министарству здравља и социјалне заштите Српске Бранка Сладојевић.
Јахорина -Пројекат менталног здравља у БиХ - Фото: СРНА
Јахорина -Пројекат менталног здравља у БиХФото: СРНА

Сладојевићева је на Јахорини, гдје су представљени резултати у области реформе менталног здравља у оквиру Пројекта менталног здравља у БиХ, чији је циљ унапређење капацитета у центрима за заштиту менталног здравља, социјалној заштити, те сарадња локалне заједнице у процесу оздрављења ментално обољелих, нагласила да је у Српској знатно побољшана сарадња увођењем новог Закона о менталном здрављу.

- Циљ је унапређење квалитета живота корисника центара за ментално здравље из домена здравствене заштите, домена терапија и социјализације у средини - појаснила је Сладојевићева.

Она је навела да је новим Законом о менталном здрављу, који је ступио на снагу ове године, дата тачна инструкција укључења центара за социјални рад, породице и осталих институција, те инструкције од модела отпуста из болнице ментално обољеле особе, до укључивања у друштвену средину.

- Породици треба едукација како да се носи са чланом породице који има менталне проблеме, а битна је и сарадња пацијента у смислу да учествује у плану свог отпуста, те креирању индивидуалног изласка и социјализације - рекла је Сладојевићева.

Вршилац дужности помоћника министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Владимир Макарић рекао је да је Пројекат менталног здравља веома значајан због тога што се њиме увезује социјална и здравствена заштита у смислу подршке лицима са потешкоћама у менталном здрављу.

- Битан је за побољшање функционисања центара за социјални рад на локалном нивоу. Овим пројектом је дефинисано да се зна ко коју улогу има - појаснио је Макарић.

Директор Асоцијације "Икс ипсилон" Емина Османагић рекла је да је у БиХ готово у потпуности спроведена реформа у области менталног здравља јер особе са менталним поремећајима услуге све више добијају у локалним заједницама.

Она је рекла да су центри за ментално здравље у Српској максимално одговорили на заштиту менталног здравља грађана у вријеме присуства ковида 19.

- Нико од њих није хоспитализован. Данас смо овдје организовали конструктиван дијалог с циљем унапређења услуга менталног здравља, а ово је добра прилика за покретање нових иницијатива - рекла је Османагићева.

Пројекат унапређења менталног здравља 12 година спроводи Асоцијације "Икс ипсилон" у сарадњи са ентитетским министарствима здравља и социјалне заштите у БиХ, а финансира га Амбасада Швајцарске у БиХ.