latinica  ћирилица
27/10/2020 |  13:25 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Синтезом рада институција помоћи пољопривреднике

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да се синтезом локалних, ентитетских и институција на нивоу БиХ може развити примарна пољопривредна производња.
Кошарац у Теслићу - Фото: СРНА
Кошарац у ТеслићуФото: СРНА

- Увјерен сам да се синтезом рада локалних и ентитетских структура и институција на заједничком нивоу може помоћи сваком човјеку који се бави примарном производњом и да ћемо у наредном периоду заједно радити на тим питањима - рекао је Кошарац након састанка са пољопривредним произвођачима из села Каменица у општини Теслић.

Он је подсјетио да је улога Миинистарства спољне трговине и економских односа, осим координирајуће, и да омогући повећано спољнотрговинско пословање пољопривредним произвођачима из Републике Српске и Федерације БиХ.

Кошарац истиче да је важно да се са ентитетским министрима анализира стање примарне производње, заједничких подстицајних ентитетских политика и хармонизованих прописа с акцентом да се развијају прерађивачки капацитети и прате стандарди производње.

- Овдје треба рећи да недостаје адекватна улога локалне заједнице, а да је оно што ентитетске власти раде довољан стимуланс људима, прије свегам повратницима да се баве примарном пољопривредном производњом - рекао је Кошарац.

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Драган Богданић, на чији је позив је Кошарац данас одржао састанак са пољопривредницима из Каменице, каже да је овај крај некада био пољопривредно развијен, али да је сада проблем са одласком младих, које треба задржати на овом подручју реализацијом инфраструктурних пројеката преко ентитетских министарства уз координацију Савјета министара.

Он каже да је задовољан разговором и да ће захтјеви пољопривредника бити реализовани.

Представник Мјесне заједнице Рамо Серхатлић каже да је пољопривреда базирана на малинарству и сточарству све мање развијена због одласка младих, којима треба омогућити и обезбиједити неопходне предуслове да остану на овом подручју.