latinica  ћирилица
27/10/2020 |  13:53 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Лукач: Смањен прилив миграната

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Новом Граду да је у овој локалној заједници у једном тренутку била изражена мигрантска криза, али да то више није тако.
Драган Лукач у Новом Граду - Фото: СРНА
Драган Лукач у Новом ГрадуФото: СРНА

- На међуентитетској линији, на којој је наша полиција и која се контролише, није изражена мигрантска криза. Доласком хладнијих дана смањио се и прилив миграната - рекао је Лукач новинарима након састанка са начелником Новог Града Мирославом Дрљачом.

Он је навео да је таква ситуација и на читавој територији Републике Српске, односно да су временске прилике утицале на кретање миграната.

- Као и у Новом Граду, тако и у читавој Републици Српској, полиција је присутна и реагује на појаву миграната тако да их стави под контролу и пропрати да не могу направити кривична дјела и угрозити грађане Српске - навео је Лукач.

Лукач је истакао да се сарадња МУП-а и општине Нови Град огледа и у томе да су раније потписани споразуми о спровођењу видео-надзора, који је у функцији.

- У задње вријеме смо проширили тај споразум гдје ћемо у наредном периоду инсталирати нове камере за видео-надзор, за контролу свих битних раскрсница, путева, објеката да би по принципу "паметних градова", као што се ради у европским и свјетским градовима, држали ситуацију под контролом, спријечили чињење било каквих кривичних дјела - рекао је Лукач.

Он је нагласио да ће камере бити инсталиране искључиво на јавним површинама и да ни на који начин неће бити угрожена приватност приватних лица или њихове имовине.

Лукач је указао и да видео-надзор помаже да се контролише кретање и воде истраге о почињеним кривичним дјелима.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је стање безбједности на подручју ове општине изузетно повољно, те да је у односу на претходни период мање изражен проблем мигрантске кризе.

- Вјерујем да ће повољно безбједносно стање бити задржано и у наредном периоду, те бити унапријеђено у смислу реализације пројеката сигнализације на саобраћајницама и проширења пријекта система видео-надзора, који је општина отпочела прије неколико година - рекао је Дрљача.

Дрљача је рекао да општина Нови Град има изузетно добру сарадњу са Полицијском станицом Нови Град, Полицијском управом Приједор и МУП-ом Српске.

Лукач је прије састанка са Дрљачом посјетио Полицијску станицу Нови Град.