latinica  ћирилица
27/10/2020 |  14:20 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Голић: Градњу прилагодити стандардима за трусно подручје

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић упозорила је да се БиХ налази на трусном подручју и да градњу објеката треба прилагодити томе како би се избјегле посљедице које је Бањалука доживјела на данашњи дан 1969. године, када је погодио разоран земљотрес.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Подсјетивши да су објекти прије овог разорног земљотреса грађени без жељеза, армираног бетона, стубова и статике, Голићева је указала да су управо статичари ти који треба да имају главну ријеч и да градњу објеката прилагоде простору.

- Постоје стандарди како се граде објекти, каква треба да буде пројектна документација, како би се избјегле посљедице које је Бањалука 1969. године доживјела - рекла је Голићева у Бањалуци.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се Бањалука налази на простору на којем стално има различитих изазова, али да сваки од њих представља и шансу да се створи нешто ново или унаприједи старо.

Он је навео да је земљотрес 1969. године у Бањалуци имао велике материјалне посљедице и људске жртве, али да је након тога никнула нова, модернија Бањалука.

- Период седамдесетих година прошлог вијека је био један од периода највеће градње у нашем граду. Тада су постављени нови стандарди градње који су били прилично поштовани до ратних година - рекао је Радојичић.

Он је упозорио да је од почетка рата до данас поново дошло до нарушавања тих стандарда, те подсјетио све оне који граде на подручју Бањалуке да би се требало вратити стандардима и препорукама који су важили до деведесетих година прошлог вијека.

- Ово је и даље подручје у којем се могу десити земљотреси великих снага - упозорио је Радојичић.

Данас се навршила 51 година од када је Бањалуку погодио катастрофални земљотрес који је иза себе оставио пустош, а живот је изгубило 15 људи, док је 1.117 лица било лакше или теже повријеђено.

Према подацима сеизмолога Хидрометеоролошког завода Републике Српске, Бањалуку су 26. и 27. октобра 1969. године погодила четири јака земљотреса.

Главни удар десио се у недјељу ујутру, 27. октобра у 8.10 часова јачине 6,6 степени Рихтерове скале, а дан раније претходила су му два јака земљотреса у 15.36 часова јачине 5,6 степени Рихтерова и у недјељу 2.55 часова јачине 4,8 степени по Рихтеру.

Послије главног удара 27. октобра, услиједио је накнадни удар у 8.53 часова јачине 4,7 јединица Рихтерове скале.

Град је остао девастиран, а огромна материјална штета била је причињена на 86.000 стамбених јединица, 266 школских објеката, 152 зграде јавне управе и администрације, 146 културних установа, 133 здравствена објекта и 29 социјалних установа.