latinica  ћирилица
27/10/2020 |  14:22 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

РИТЕ Угљевик: Постројење за одсумпоравање прешло на управљање предузећу (ВИДЕО)

Постројење за одсумпоравање димних гасова термоелектране Угљевик је, након изградње и успјешно завршеног пробног рада, предато на управљање предузећу од стране извођача радова, јапанског конзорцијума Мицубиши.
РиТЕ Угљевик - Фото: СРНА
РиТЕ УгљевикФото: СРНА

Инвестиција вриједна 85 милиона евра највећи је еколошки пројекат у региону.

Захваљујући постројењу за одсумпоравање, угљевичка тремоелектрана смањила је ниво загађења знатно испод прописаних европских стандарда.

За највећег произвођача електричне енергије у Републици Српској у систему Електропривреде, РиТЕ Угљевик, још један велики успјех.

Постројење за одсумпоравање димних гасова је након пробног рада показало изузетне резултате- емисија СО2 и чврстих честица је, скоро занемарива.

- То омогућава рад РИТЕ у наредних 20 година и овом инвестицијом се отварају и нове могућности, прије свега, развоја неких нових привредних грана и изградње фабрика. Емисија сумпор диоксида сада је 150 килограма, раније је била 18 тона, што говори да је РИТЕ "Угљевик" сигурно еколошки најприсупачнија у региону - истакао је вршилац дужности директора РИТЕ Угљевик Чедомир Стојановић Стојановић.

Стојановић је изјавио да очекују да ће за 10 одсто бити пребачен план производње у овој години коју ће, упркос специфичним условима и пандемији вируса корона, завршити позитивно

- Имали смо визију шта значи пројекат одсумпоравања за егзистенцију РИТЕ "Угљевик" и потписали тај уговор, што је, наравно, препознала и Влада Републике Српске, као и "Електропривреда Српске" и ушли смо у тај пројекат"- изјавио је извршни директор предузећа за производњу електричне енергије Милутин Тасовац.

Паралелно са изградњом овог постројења реконструисани су електрофилти, што је предуслов за његов успјешан рад,п одсјетили су у управи овог предузећа.

Јапански конзорцијум Мицубиши Хитачи пауер систем у сарадњи са домаћим инжењерима реализовао је пројекат који се може сврстати међу најбоље урађене системе за управљање квалитетом ваздуха.

- Можете бити сигурни да је наша доказана, најмодернија технологија одсумпоравања, примјењена на овом постројењу у Угљевику - поручио је пројект менаџер испред компаније "Мицубиши паувер" Такуро Уеда.

Уеда је изразио задовољство што је пројекат успјешно завршен.

- РИТЕ "Угљевик" је добар примјер професионалног понашања и испуњавања уговорних обавеза са водећим ауторитетима у Европској заједници и тај примјер треба слиједити - закључио је пројект менаџер за изградњу постројења испред РИТЕ "Угљевик" Златко Маловић.

Ваздух у Угљевику је чист, али се на томе прича не завршава јер постројење даје и друге могућности одрживог развоја

Овај вриједни пројекат, значајан за опстанак и даљи рад термоелектране Угљевик, коштао је око 85 милиона евра и ускладио је рад угљевичке термоелектране са најстрожим еколошким захјевима европске енергетске заједнице.