latinica  ћирилица
27/10/2020 |  18:19 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Упућена пријава за убрзану регистрацију вакцине "Спутњик пет"

Руски Фонд за директна улагања поднио је Свјетској здравственој организацији пријаве за убрзану регистрацију вакцине против вируса корона "спутњик пет", саопштено је данас из овог фонда.
Руска вакцина против Ковида-19 - Фото: илустрација
Руска вакцина против Ковида-19Фото: илустрација

- Поднијели смо пријаву на списак за хитну употребу и претквалификацију СЗО, што ће омогућити да се "Спутњик пет" уврсти на листу медицинских производа који испуњавају водеће стандарде квалитета, безбједности и ефикасности - рекао је извршни директор Фонда Кирил Дмитријев, преноси ТАСС.

Он је изразио захвалност СЗО за активну сарадњу и истакао да се радује успјешном завршетку процеса претквалификације у свим главним фазама.

Из Фонда оцјењују да ће убрзана регистрација вакцина учинити руску вакцину доступном на глобалном нивоу у краћем временском оквиру од уобичајених процедура и да ће подржати глобалне напоре у спречавању инфекције вирусом корона.

Руска Федерација постала је једна од првих земаља која се обратила СЗО за претквалификацију своје вакцине против нове инфекције вирусом корона.

Претквалификација лијекова је програм УН којим управља СЗО. То је једини глобални програм осигурања квалитета лијекова.

Претквалификацијом лијекова СЗО процјењује њихов квалитет, безбједност и ефикасност.

Лијек може бити укључен на листу преквалификованих под условом да је у складу са утврђеним захтјевима и стандардима СЗО, наводе из Руског фонда.