latinica  ћирилица
27/10/2020 |  21:59 ⇒ 22:00 | Аутор: Агенције

Дачић: Чекам Европски парламент за дијалог власти и опозиције

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да чека да представници Европског парламента контактирају с њим поводом најављиваног дијалога власти и опозиције.
Ивица Дачић (Фото: www.srbija.gov.rs) -
Ивица Дачић (Фото: www.srbija.gov.rs)

Дачић је рекао да је са предсједником Србије Александром Вучићем разговарао о улози парламента у политичком животу и да му је Вучић рекао да ће нови сазив Скупштине имати значајну улогу у будућем дијалогу који се неће водити само са странкама које су ушле у парламент, већ и са странкама опозиције које су бојкотовале прошле изборе.

Он је додао да још није имао никакве контакте са званичницима ЕУ на ту тему.

- Европски парламент је саопштио да је Скупштина та која је примарна за дијалог. Чекам да ми се обрате на ту тему. Досад нисам имао контакте поводом тога - рекао је Дачић за Радио-телевизије Војводине.

Према његовим ријечима, поједини новинари су га питали да ли је имао позиве из Европског парламента у вези са дијалогом јер, према њиховим сазнањима, Европски парламент припрема писмо о томе, које ће упутити предсједнику Скупштине.

- Морам да сагледам шта је у питању - навео је Дачић и додао да до сада није учествовао у дијалогу власти и опозиције.

На питање да ли би требало сви да учествују, Дачић је одговорио "да би требало, јер без свих, дијалог нема ефекта".

- Дијалог и не треба да се води само о политичким темама и нису само странке носиоци, односно субјекти дијалога. Потребне су нам и разне друге теме, попут питања актуелне пандемије. Има много друштвених група које желе и треба да учествују - нагласио је Дачић.

Коментаришући избор нових министара, а посебно Николе Селаковића на функцију министра спољних послова, он је навео да неће бити никаквог заокрета у спољној политици, а нарочито не у политици према Косову.

Дачић је подсјетио да је Селаковић, као члан делегације и министар правде, учествовао у бриселском дијалогу и да је показао свој патриотизам.

Што се тиче изјаве шефа бриселске дипломатије Жосепа Бореља да је свеобухватан правно обавезујући споразум о Косову потребан што прије, у наредним седмицама и мјесецима, Дачић каже "да то није могуће, како они то замишљају".